Луцьк має що показати не лише туристам, а й готовий дивувати своїх містян. Тим паче, через карантинні обмеження вже всі скучили за різноманітними заходами. Щороку відкриття туристичного сезону в Луцьку вже традиційно перетворюється на цікаву атракцію для жителів та гостей міста. 2021 рік – не виняток.

Читате також: На Волині розпочали відновлення популярного туристичного маршруту (фото)

Що ж приготували для лучан та гостей міста, які вирішать урізноманітнити свої рутинні вихідні? Про це розповіло ІА Волинські Новини.

Туристів кличуть на променад

Відкриття літнього туристичного сезону 2021 року в Луцьку заплановано на 28-30 травня, розповідає начальниця управління туризму та промоції міста Луцької міської ради Катерина Теліпська.

«У рамках відкриття літнього туристичного сезону готуємося провести арт-променад «Так звучить Луцьк», який відбуватиметься 28-30 травня. Цей захід покликаний популяризувати історію, архітектуру, пам’ятки міста, а також його мистецький потенціал. Ми покажемо нові простори нашої громади, нові локації через призму музики та театру», – ділиться вона планами.

Щоправда, у місті планують, що в наступні роки туристичний сезон офіційно розпочинатимуть раніше – у День кликуна. Нагадаємо, цього року в Луцьку започаткували відзначення Дня кликуна 6 березня. Відповідно до записів у міських актових книгах, 6 березня 1640 року було затверджено ухвалу Луцького маґістрату про збір грошей міщан на утримання нічної сторожі (кликунів). Тому цей день відтепер вважатиметься початком роботи Луцького кликуна.

«Ми випустили карту розташування усіх скульптур луцьких кликунів, її можна безплатно отримати в Центрі туристичної інформації та послуг. І хоч скульптури періодично сплановано, а чи ж просто від безділля викрадають, збираємося цього року встановити ще одну чи дві скульптури», – провадить Катерина Теліпська.


Луцькі підземелля

В управлінні туризму вирішили удосконалити маршрут підземеллями міста. Наразі туристи можуть скористатись екскурсією, що включає відвідування доступних підземель Луцька. Зокрема сьогодні туристи відвідують руїни найдавнішого мурованого храму Іоана Богослова, підземелля костелу, крипту Хрестовоздвиженської церкви, галерею «Образ», що розташована у підземеллі колишнього монастиря бернардинів, а ще заходять в кав'ярні «Золотий дукат» та «Старе місто».

Читайте також: У підземеллях під луцьким костелом шукатимуть третій поверх

Нетерпеливо тут чекають завершення реалізації проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», що дозволить збільшити тривалість перебування туриста у Старому місті.

Нагадаємо, на реалізацію проєкту Луцьк отримав грант у розмірі мільйона євро. За ці кошти розчистили підземелля колегіуму єзуїтів. Крім того, відреставрували залишки стіни Окольного замку та вежу Чорторийських – єдину збережену вежу, яка залишилася від Окольника.

Під час реставраційних робіт в самій вежі археологи випадково натрапили на підземелля башти, які практично повністю були засипані землею. На роботи з розчищення нововиялених підземель міська рада виділила з бюджету додатково мільйон гривень. Так відкрили більш як 200 квадратних метрів нових підземель, в які не ступала людська нога понад сто років.

Далі – більше. Археологи виявили, що, ймовірно, підземелля вежі можуть бути з’єднані з підземеллями колегіуму. Галерея завдовжки 18 метрів була повністю засипана землею. Після тривалої кропіткої праці її вдалося розчистити і об’єднати два підземелля. Так в Луцьку з’явився «часовий портал»: з підземель XVII століття можна через невеликий прохід за мить опинитися у XІV столітті.

Згодом цей комплекс хочуть об’єднати з підземеллями кафедрального костелу Петра і Павла, які вже діють. У результаті всіх цих подій Луцьк отримав унікальний об’єкт – найбільші історичні підземелля України.

«Підземелля, які уже відкрили в ході ремонтно-реставраційних робіт під монастирем єзуїтів та баштою князів Чорторийських, а також перспектива з'єднання їх із підземеллями під кафедральним костелом святих апостолів Петра і Павла, свідчать про те, що Луцьк зможе скоро запропонувати подорож найдовшою в Україні підземною трасою», – резюмує Катерина Теліпська.

Луцьк літературний: Леся Українка та «Баляндраси»


2021-й – рік 150-ї річниці від Дня народження Лесі Українки. А оскільки Луцьк в біографії поетеси був значимим містом, управління туризму теж долучилося до відзначення цієї дати. У місті розробили святкові банери та айдентику, для якої за рекомендацією Волинського краєзнавчого музею використали ілюстрації Софії Караффи-Корбут до драми-феєрії «Лісова пісня». Цьогоріч, до слова, відзначають і 110 років з часу написання цього твору.

А в Луцьку тим часом цьогоріч запланували масштабну літературну подію.

«Спільно із творчою агенцією «Баляндраси» (місто Київ) готуємося до старту першої в нашому місті літературної резиденції. Її проведення теж приурочене до 150-річчя Лесі Українки і має назву «Місто натхнення». Ми хочемо популяризувати Луцьк та його міський простір як мистецький осередок, а також місто європейського культурного контексту. Результатом має стати збірка творів (оповідань, есе, новел), що їх створили наші гості, відомі письменники, в межах резиденції та під її впливом. Очікуємо, що в рамках цього проєкту буде написано твори, в яких Луцьк є місцем подій, героєм чи містом персонажів, а це, своєю чергою, популяризуватиме наше місто як привабливу дестинацію», – вважає посадовиця.

Луцька гостинність, яка привабила монархів Європи

Ще один важливий проєкт, запланований на 2021 рік, який зовсім скоро стартує – це створення Луцького стандарту гостинності. Розпочнуть цю роботу, каже Катерина Теліпська, воркшопом з розробки основних елементів такого стандарту, покликаного зробити сферу HoReCa Луцька кращою, прибутковішою та привабливішою для гостей. З її слів, метою Луцького стандарту гостинності є підвищення впізнаваності міста на туристичній мапі, удосконалення сервісу обслуговування клієнтів (у тому числі й туристів), консолідація середовища та вироблення стандартів обслуговування.

«Сподіваємося в рамках цього проєкту визначити культурний, ментальний, історичний контекст луцької гостинності. Не даремно ж сам Великий князь Вітовт вирішив проводити з'їзд європейських монархів саме у Луцьку, адже тут було усе, що потрібно «для перемовин, для молитов, для щедрої гостини», – переконує посадовиця.

Крім того, у середині травня в Луцьку планують провести фам-тур для туроператорів з різних міст України, під час якого хочуть ознайомити їх із можливостями ділового туризму в Луцьку, зокрема показати, де можна провести конференції, семінари й інші заходи.

Маленькі спогади великої історії

У рамках конкурсу туристичних проєктів, реалізованого управлінням в 2017 році, театр «ГаРмИдЕр» створив сім відеороликів про Луцьк під назвою «Імена Луцька: маленькі спогади великої історії». Тепер же в місті розпочали роботу над створенням нової серії коротких промоційних відеороликів.

Катерина Теліпська також нагадала, що в 2020 році було оновлено головну залу Центру туристичної інформації та послуг.

«Центр тепер перетворився на сучасний креативний простір, де не лише гості міста дізнаються усю необхідну інформацію про Луцьк, але й часто заходять лучани. Тепер тут зручно проводити презентації, зустрічі. З’явилась нова брендована сувенірна продукція, ну і, звісно, особливу увагу привертає робоче місце менеджерів – автомобіль «Волинянка», біля якого кожен гість обов'язково фотографується на пам'ять», – наголошує вона.

Ще торік співробітники Центру розробили маршрути «Луцьк +», які, окрім відвідування міста, пропонують туристам побачити туристичні місця поблизу, а також у Волинській області загалом. А вже цього року підписано меморандум про співпрацю між Луцьким центром туристичної інформації та послуг, Володимир-Волинським туристично-інформаційним центром та Жидичинським центром туристичної інформації і паломництва.

Працівники управління туризму та промоції міста Луцької міської ради та КП «Центр туристичної інформації та послуг». Фото Анастасії Альошиної
Працівники управління туризму та промоції міста Луцької міської ради та КП «Центр туристичної інформації та послуг». Фото Анастасії Альошиної

«Сподіваємося, це дасть можливість організовувати спільні заходи з метою промоції туристичного потенціалу Луцької міської територіальної громади, Володимира-Волинського, Жидичина та Волині загалом, обмінюватися інформацією, проводити семінари, конференції, розробляти спільні туристичні продукти. В рамках цієї співпраці за сприяння нашого управління вже було видано чотири види буклетів «Жидичинська лавра. Забута історія», які безплатно можна отримати в луцькому або жидичинському центрах», – переконана керівниця управління туризму і промоції міськради.

Крім того, управління продовжує тісну співпрацю з луцькими гідами. Наприклад, під час організованих зустрічей гіди глибше знайомляться із можливостями, новими пропозиціями музеїв, закладів, центрів, які уже включено до туристичних маршрутів, або ж можуть стати одними з пунктів відвідування у таких маршрутах.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook