Справу щодо ДТП за участю інспекторки Луцького міськвідділу поліції, у якій неповнолітній юнак отримав значні травми, навмисне затягують. І попри те, що досудове розслідування ще триває, а потерпілий хлопець потребує повторної операції та тривалої реабілітації, поліцейська вже забрала свій автомобіль зі штраф-майданчика та їздить ним містом.

Про це пише ІА Волинські новини.

Нагадаємо, на початку червня 2020 року поблизу міськвідділу поліції сталася ДТП за участі мотоцикліста та легковика. За кермом автомобіля перебувала працівниця Луцького міськвідділу поліції, інспекторка з ювенальної превенції Мороз Юлія Олександрівна.

Вона за кермом Skoda Octavia повертала із проспекту Перемоги на вулицю Грибоєдова. В цей час від кільця зі сторони стадіону "Авангард" головною дорогою рухався мотоцикліст; він намагався уникнути зіткнення, але водійка автомобіля замість того, аби пригальмувати, натиснула на газ.

У результаті аварії неповнолітній, котрий кермував мотоциклом, отримав значні травми, зокрема відкриті переломи стегнової кістки та два закриті переломи гомілки лівої ноги.

Як розповіла журналістам мама постраждалого хлопця Світлана Кузьмінська, хоч із моменту аварії вже минуло більше пів року, справа досі не потрапила до суду. За поясненнями слідчого, це пов’язано з тим, що він або не має можливості знайти мотоцикл схожої комплектації для проведення експерименту, або зайнятий іншими справами, яким надає пріоритет у розслідуванні.

"А наша справа – на якомусь другому чи третьому плані", – поскаржилася жінка.

Тим часом її син Богдан випадково наприкінці грудня біля міськвідділу поліції помітив автомобіль учасниці ДТП, який до цього, як і його мотоцикл, перебував на штраф-майданчику.

Як зазначила Світлана Кузьмінська, від слідчого їй стала відомо, що Юлія Мороз їздить на автомобілі, в котрому потрапила в аварію, ще з жовтня 2020 року. Транспортний засіб відремонтовано.

"Ми нічого не знали, навіть адвокат не знав, що авто забрали… Власник мав подавати клопотання до суду, аби забрати автомобіль з арешту", – сказала жінка.

Та додала, що Юлія Мороз також забрала своє водійське посвідчення, натомість права її сина досі перебувають у слідчого, а його мотоцикл – на штраф-майданчику.

"На мою думку, учасники ДТП не мають права їздити транспортними засобами, на яких вони скоїли аварію, поки не завершено досудове розслідування та не прийнято кінцеве рішення. Як так, ти спричинила аварію з потерпілим і спокійно їздиш вулицями? Скільки людей ти ще позбиваєш?" – звернула увагу матір постраждалого.

Це фото зроблене ще на штраф-майданчику
Це фото зроблене ще на штраф-майданчику

Вона наголосила, що, як вважає, справу затягуватимуть і не направлятимуть до суду роками. Окрім того, її передали до Львова, де помічником судді в Залізничному районному суді міста працює колишній чоловік поліцейської Ігор Мороз.

Світлана Кузьмінська також поділилася, що на Богдана очікує ще одна операція, кошти на яку родині допомагають збирати небайдужі. В цілому на лікування хлопця вже витрачено 43 тисячі гривень. Поліцейська, своєю чергою, навіть не намагалася сконтактувати з сім’єю.

Як поінформував у коментарі ІА Волинські Новини юридичний консультант, кожен власник майна, арештованого в межах кримінального провадження для проведення експертизи, має законне право звернутися до суду з клопотанням про скасування цього арешту. Суд не зобов’язаний повідомляти інших учасників справи про розгляд такого клопотання. Він може проінформувати про це слідчого та прокурора, аби вони з’явилися на розгляд клопотання і висловили свою позицію. Але якщо ці особи не з’явилися, то суд може самостійно розглянути питання, адже передбачені обмежені строки для розгляду такого клопотання – 72 години.

"Чи правильна позиція власника автомобіля у вищезгаданому випадку, коли сталася така резонансна ДТП з неповнолітнім, і чи не правильніше було б дочекатися прийняття кінцевого процесуального рішення – це вже інше питання. На мою думку, до встановлення істини було б доречніше, щоб усі речові докази перебували б у матеріалах справи", – сказав спеціаліст.

Він наголосив, що справи, пов’язані з ДТП, не є складними і зазвичай розслідуються швидко: "Шість місяців – це досить тривалий проміжок часу, тому виникають певні сумніви щодо оперативності та дотримання розумних строків у розслідуванні цього кримінального провадження. Оскільки вбачається порушення розумних строків досудового розслідування, можна резюмувати, що спосіб виконання слідчим своїх процесуальних дій точно відбувається з порушенням вимог Кримінального процесуального кодексу України".