У Луцьку відкрили нову будівлю, у якій працюватимуть судді Луцького міськрайонного суду. 

Читайте також: Чоловік подав до суду за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності

Про це йшлося під час брифінгу з нагоди відкриття нового приміщення Луцького міськрайонного суду на вулиці Конякіна у Луцьку. Учасники брифінгу зауважили, що наразі в експлуатацію здали першу чергу будівництва, пишуть Волинські Новини.

Як зауважив голова суду Михайло Квятковський, наразі у новому приміщенні працюватимуть 14 суддів, чотири відділи суду. 10 суддів лишаються працювати у будівлі на вулиці Лесі Українки, 24. З його слів, у Палаці правосуддя створили максимальні зручності для громадян і ця будівля – нова планка відповідальності як для працівників суду, які повинні відповідати умовам, які створені для них та громадян.

На відміну від інших судових установ, у цій будівлі облаштували вісім залів судових засідань, шість з яких обладнані відповідно до вимог Кримінального кодексу, з загородження зі скла замість металевих.

Інша особливість приміщення – доступність першого поверху для маломобільних груп населення, а також наявність ліфтів на 2-4 поверхи.

Також тут обладнали кімнату для дітей, кімнати для проведення медіації. Про це розповіла начальник Головного управління Державної судової адміністрації в області Наталія Коцирій. Вона відзначила, що на Волині наразі з 20 судових установ лише дві розміщені у приміщеннях, збудованих для суду, решта ж працюють у пристосованих приміщеннях колишніх банків, райкомів партії тощо.

Михайло Квятковський зауважив, що наразі було лише дві зали судових засідань у будівлі на вулиці Лесі Українки. У решті приміщень було тісно навіть тоді, коли туди заходили п’ятеро людей.

Читайте також: "Технологія Бальзату" проти Петра Кравчука. У Луцьку продовжуються судові баталії

Зараз у складі Луцького міськрайонного суду працюють 27 суддів та 100 працівників апарату суду. Весь колектив досі розміщувався у трьох приміщеннях – на вулиці Лесі Українки, Сенаторки Левчанівської та Шевченка. Відстань між корпусами становила до двох кілометрів, а враховуючи незручні маршрути громадського транспорту, це створювало незручності для людей.

Наталія Коцирій розповіла, що у будівлі обладнали 16 камер, що поділені на чоловічі, жіночі та для неповнолітніх і приміщення відповідають вимогам про чотири метри квадратні на особу. Отже, умови для утримання підсудних під вартою тут будуть найкращими в Україні.

З її слів, першу проектно-кошторисну документацію Палацу правосуддя затвердили у далекому 1992 році. З 1992 до 2002 року відбувалися окремі будівельні роботи. У 2007 році завдяки облраді вдалося виділити 180 тисяч гривень на коригування проектно-кошторисної документації, відповідно до потреб суду.



Будівельні роботи тривали з 2011 до 2013 року і перший транш коштів становив 4 мільйони гривень. Вже у 2016 році після проведення процедури закупівель переміг ПрАТ «Луцьксантехмонтаж № 536» і фінансування робіт було достатнім завдяки Державній судовій адміністрації, що дало змоги нині ввести приміщення в експлуатацію. Загалом на будівництво за усі роки втратили 34 мільйони гривень. Левову частку – 28 мільйонів гривень, становили кошти, освоєні у 2017 році.

Суддя-спікер Анатолій Пахолюк розповів, що у будівлі обладнали приміщення прес-центру, де надаватимуть коментарі представникам ЗМІ. Він зауважив, що з наступного року діятимуть нові правила судочинства. Переважна більшість справ буде розглядатися у спрощеному провадженні . Також повернуться до триланкової судової системи з місцевими, апеляційними судами та Верховним Судом України.

З його слів, у будівлі найпросторіші приміщення відведені для залів очікування громадян,а найменші кабінети – для суддів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook