МОЗ розробило кілька сценаріїв реагування та лікування коронавірусу. Вони передбачають, залучення приватних медичних закладів, перепрофілювання лікарень та лікування вдома хворих з легкими симптомами.

Читайте також: Перекривають дорогу та вриваються у транспорт: кияни влаштували штурм автобусів під час карантину (фото, відео)

Про це на брифінгу повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, пише 24 канал.

За його словами, систему охорони здоров'я готувати як тільки помітили поширення хвороби в Китаї. Це почалося  кінці січня – на початку лютого. План був затверджений урядом, створили національний штаб, оперативний штаб у МОЗ.

"І ми знали як будемо реагувати на перші випадки коронавірусу в Україні. Для цього визначили по дві госпітальних бази в кожній області та дві бригади швидкої допомоги, які обладнали необхідним обладнанням. Це було зроблено за рекомендаціями ВООЗ. Також ми розробили 4 сценарії реагування", – повідомив Віктор Ляшко.

Читайте також: У Луцьку, попри всеукраїнський карантин, на авторинок з'їхались продавці

Ляшко додав, що нині МОЗ переходить на новий етап планування і перепрофілювання. Як приклади беремо використовують Італію.

"Ми розуміємо, що 80% людей перехворіють на легку форму коронавірусу. Тому ми будемо надавати допомогу амбулаторно та при самоізоляції. Для інших 20% ми створимо інтерактивну мапу, яку надамо диспетчерам і вони будуть бачити, в яких закладах є вільні місця для госпіталізації", – додав Ляшко

Ці сценарії передбачені для різної кількості хворих на коронавірус. Є алгоритм дій, коли буде перехід зі стаціонарних відділень, коли будуть залучати перепрофільовані заклади. А в разі, якщо в Україні буде введено надзвичайний стан для лікування залучатимуться приватні заклади. 

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України для протидії коронавірус з Китаю. Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, в яких запланована участь 200 і більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливо з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також Україна закриває кордони . Роботу метро, а також автомобільне , залізничне і авіасполучення між містами і областями від 18 березня в Україні також буде тимчасово обмежено.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook