В Одесі мати залишила на вулиці шістьох дітей, наймолодшому з яких – рік. Майже дві доби малюки провели на дитячому майданчику на околиці міста.

Читайте також: У Луцьку обговорили питання безхатченків у зв’язку із настанням холодів

Місцеві мешканці викликали поліцію, коли побачили, що діти ходять роздягнені, босі та голодні, а немовля - спить на лавці. Вони їли сиру картоплю та цибулю, йдеться у сюжеті ТСН.

Для шістьох малюків та їхнього 16-річного двоюрідного брата дитячий майданчик та берег ставка на околиці Одеси на кілька днів стали домом. Діти з’являлися на майданчику так рано, що люди запідозрили: тут вони й ночують.

"Тут була купка речей. Дівчинка сиділа і їла сиру цибулю. Вона була боса. У хлопчика волочилися колготи. Вони були абсолютно голі, у тоненькій маєчці на бретельках", - каже місцева мешканка Ельвіра Мінаєва.

Малюків залишили під наглядом двоюрідного брата-підлітка. Діти, каже пані Ельвіра, твердили, що от-от по них приїдуть дорослі. Утім, нікого не дочекалися, тож довелося викликати поліцію. Усіх спочатку забрали до районного відділку, а вже звідти двох наймолодших хлопчиків, однорічного та трирічного, до лікарні. Чотирьох старших дітей віком від п'яти до восьми років помістили у притулок.

"В однієї дитини гостра респіраторна вірусна інфекція. Друга – здорова. Діти перебувають у нас в задовільному стані", - каже головний лікарка Одеської міської інфекційної лікарні Світлана Лаврюкова.

Читайте також: У Луцьку сотні дітей захворіли на кір

Під деревом на березі ставка залишилося майно малолітніх безхатьків: трохи одягу, білизни, подушки. Порожній пакет з-під молока, яким годували з пляшки наймолодшого. Діти розповіли, що мати пішла шукати роботу, аби купити їм морозива. Що ночували на вулиці – заперечували, але де саме провели сиру й холодну ніч, пояснити так і не змогли.

Між собою діти – дружні, розповідають у притулку. Вони не виглядають виснаженими. Вдома їх не били й не ображали. Утім, і вихованням не надто переймалися. Старші жодного дня не були в школі. Жили у злиднях.

"У них не було звичних для нас побутових умов. Вони сказали, що води і газу у них не було, а світло було. Тому для них вулиця і дім – не дуже велика різниця. Не всі діти можуть рахувати. Старша дитина знає кілька букв і цифр", - каже психолог КУ Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Одеської міськради Олена Чебатурова.

Читайте також: На Волині автівка на переході збила 6-річного хлопчика: дитина – в реанімації

Як з’ясували працівники служби у справах дітей, 32-річна мати разом з дітьми мешкала в селі Подільського району. До Одеси приїхала в пошуках заробітку, але тут із винайманого житла родину вигнали. Зараз мати збирає усі необхідні документи, аби забрати дітей. Жодних санкцій до неї не застосовуватимуть. Мовляв, жінка від дітей не відмовлялася, просто потрапила у безвихідь.

"Як тільки вона знайде роботу і житло, оформить необхідний пакет документів, дітей повернуть у родину. Вона мати-одиначка, за документами. Утім, є чоловік, який називає себе батьком", - каже заступниця начальника служби у справах дітей Одеської міської ради Юлія Зозуляк.

Соціальні служби з'ясовують, чи отримувала жінка матеріальну допомогу на малюків за місцем проживання і чому тамтешні чиновники не звернули уваги на родину в скруті. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook