Підприємства теплокомуненерго України поставлені в такі умови, що опалювальний сезон – під загрозою зриву. Тож міста намагаються достукатися до столичної влади, аби в Києві врегулювали це питання.

Читайте також: Невідомо, коли включать: 39 тисяч домогосподарств у Луцьку залишилися без гарячої води

Про це повідомив Луцький міський голова Ігор Поліщук під час щотижневого звіту, пише ІА Волинські новини.

Нагадаємо, з 20 травня у Луцьку були відключені всі газові котельні від газопостачання і сталося це тому, що Кабмін відмовився продовжувати положення про спеціальні обов’язки (ПСО), яке забезпечувало нормальне функціонування підприємств теплокомуненерго.

«ПСО означало, що підприємства теплокомуненерго мали право розрахуватися за газ на умовах післяплати. Надали послугу – мешканці розрахувалися – з цих коштів підприємство розрахувалося за спожитий газ. Відміна ПСО зумовила те, що підприємства тепер мають закуповувати газ авансом, визначати поденний обсяг споживання газу. Таким чином всі підприємства ТКЕ України поставили в такі умови, в яких неможливо закупити газ. Чому? Наприклад, у Луцьку на те, щоб подати гарячу воду на 10-11 днів травня і на червень, нам необхідно 21 млн грн. Таких коштів підприємство не має і мати не може, бо опалювальний сезон закінчився, і гроші які надходять на рахунки, йдуть на зарплату працівників, які готують котельні до опалювального сезону», – пояснив міський голова.

Зі слів Ігоря Поліщука, в більшості міст уже припинили подачу гарячої води, а там, де це ще не відбулося – відбудеться незабаром. Депутати Луцької міськради напередодні ухвалили рішення про звернення до Президента та Кабміну з проханням втрутитись у ситуацію.

«Знаючи про можливість такої проблеми, що уряду байдуже чи буде в українців гаряча вода, ми у вівторок зібрали позачергову сесію і рішенням звернулися до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра. Бо інша частина проблеми – початок опалювального сезону, а щоб його розпочати треба авансом купити газу на щонайменше 240 млн грн. Таких коштів підприємство не мало і не матиме на своїх рахунках. Тож треба брати кредит, оплачувати відсотки, і це додаткові витрати. Це ставить під загрозу початок опалювального сезону», − зазначив мер міста.

Читайте також: У Луцьку відключатимуть гарячу воду (графік)

З його слів, він днями спілкувався з мером Києва Віталієм Кличком. Києву, наприклад, для того щоб почати опалювальний сезон, треба 4,7 млрд грн.

«Учора була селекторна нарада з представниками Офісу Президента, Кабміну, НАК «Нафтогазу» під час якої міські голови роз’яснили ситуацію, вказали на те, що вона неприпустима, що вона зумовлює відключення від газу котелень. Мільйони українців залишились без гарячої води, а сотні підприємств теплокомуненерго перебувають у невизначеній ситуації як готуватися до опалювального сезону. Сьогодні з цього приводу відбувається нарада у президента. Я щиро сподіваюся що будуть прийняті ті рішення, які дозволять відновити постачання газу, продовжити нормальну роботу, підготовку до опалювального сезону і дозволять його успішний старт», – резюмував Ігор Поліщук.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook