У керівництві партії "Сила і честь" Ігоря Смешка стався конфлікт між лідером партії і його старими соратниками, повідомляє Страна.ua.

Внутрішні протиріччя

"Сила і честь" (СЧ) зіткнулася з внутрішніми протиріччями, які переросли в непублічний (поки ще) конфлікт.

Його суть відображена в закритій заяві глави контрольно-ревізійної комісії партії Миколи Обіхода (заступник генерального прокурора і заступник глави СБУ за часів президентства Кучми).

Читайте також: Втікачі із "Самопомочі" та БПП, агроолігарх, суперкорупціонер: хто у списку партії "Сила і честь" Смешка

Обіход звинуватив Смешка в ігноруванні принципів демократії, відриві від однопартійців і намірі переробити партію під себе.

За інформацією джерела він підтвердив факт подачі заяви політраді партії, Смешко і його першому заступнику Олександру Кіхтенкe, проте коментувати розбіжності не захотів, пославшись на небажання виносити їх в публічну площину.

"Замість задекларованого демократичного шляху розвитку в партії розпочаті і відбуваються деструктивні процеси. Так, дивні особистості в оточенні лідера партії орієнтують його на вчинення руйнівних кроків в партійному будівництві. Зокрема, для регіональних організацій готується авантюра з заміною недемократичним шляхом і з порушенням статуту партії, їх керівників, яких було обрано на демократичних партійних виборах", – йдеться в заяві Обіхода.

Обіход попереджає, що подібна політика несе загрозу єдності партії.

"Наполегливо прошу політраду звернути увагу на те, що внаслідок таких дій Центру в партії вже виникає реальна загроза розколу регіональних організацій, появи конфронтації між Центром і обласними парторганізаціями і розвитку конфліктів у відносинах між керівними особами партії", – стверджує він в заяві.

Читайте також: "Роками брав інтерв'ю у сволоти і пропагував рускій мір": Скрипін жорстко розкритикував Гордона і Смешка (відео)

Також, на його думку, змінюється манера поведінки самого лідера партії.

"Нормою для нього стає ігнорування внутріпартійної демократії, нетерпимість до іншої думки і публічні прояви нездорового самолюбства при зіткненні з будь-якою критикою. Члени партії стурбовані появою у лідера ознак нарцисизму і месіанства, чим користуються випадкові в партії люди", – наполягає Обіход.

Абстрагуючись від однопартійців, Смешко нібито перейшов на "фейсбучно-телевізійний і келійно-кабінетний стиль спілкування".

"Для мене є очевидним намір І. Смешка замість передбачуваного партійним статутом колективного керівництва впровадити в партії відносини зразка "Пан – кріпаки". Я проти переродження партії на основі запозичених з застійного компартійного минулого півстолітньої давності принципів "загального одобрямсу" і "чего изволите", – пише Обіход.

З цих причин він заявив про складання повноважень партійного контролера і припинення членства в СЧ. І, судячи з усього, цій заяві дали хід. За даними Держреєстру політичних партій, Обіход не значиться в політраді "Сили і честі".

Але ось що цікаво: він і Смешко залишаються в керівництві однойменної громадської організації, на базі якої, власне, і створювалася сама політична сила. Причому Обіход числиться її співзасновником.

Розрив лідера зі старими товаришами

Розрив Обіхода і Смешка важливий ще й тому, що вони давні соратники. Сам Обіход в заяві пише, що "десятирічна спільна робота в партії (і не тільки) дивно легко перекреслена І. Смешком на догоду амбіціям", натякаючи, схоже, на роботу в СБУ, якою з 2003-го по 2005 рік керував Смешко, а Обіход був його заступником.

Джерело серед кандидатів в депутати від СЧ висунуло версію, що історія з Обіходом показує відхід лідера політсили від свого старого оточення і переорієнтацію на нові групи впливу, які отримали квоти у виборчому списку партії.

Читайте також: Скільки коштує стати народним депутатом на виборах-2019: названо ціни

Ще одне джерело в партії також пояснило демарш Обіхода ситуацією з партійними списками і взагалі з впливом на прийняття рішень.

"Старі товариші Смешка розраховували, що вони будуть на гідних місцях. А в підсумку потенційно прохідну частину списку заповнили людьми, які, за рідкісним винятком, раніше до партії ніякого відношення не мали. За наполегливими чутками, вони просто купили місця. Звісно, давнім соратникам це дуже не сподобалося", – говорить джерело.

У той же час Михайло Поживанов (№11 в списку "Сили і честі") заперечує таку версію.

"Я постійно бачу поруч із Смешком Тимошенко Володимира Андрійовича (№9 в списку, колишній перший заступник голови СБУ – прим.ред.), хто входить в число старих соратників. А ще – Таран Андрій Васильович (№24 – прим.ред.), Хоренженко Олександр Анатолійович (№13 – прим.ред.). Це люди, з якими Смешко пройшов, як то кажуть, "Крим і Рим", – каже Поживанов.

Відзначимо: у партії Хоренженко займає пост заступника голови партії, а Тимошенко входить в її політраду.

Поживанов також не згоден, що в партійних справах Смешко схиляється до авторитарного стилю. "Останні півроку я поруч зі Смешком і ніякого авторитаризму там немає. Ми реально нормально працюємо. Він прислухається до точки зору, що мені дуже імпонує. Тому я пішов до нього в команду", – наполягає Поживанов.

При цьому він говорить про своє шанобливе ставлення до Обіхода, одночасно допускаючи, що той просто не зміг себе знайти в партії. "Я по життю бачив, коли особисті амбіції когось захлинали. Генералів багато, але під кожного армію адже не знайдеш", – вважає Поживанов.

Ситуація, однак, знову може спровокувати розмови, що у Смешка негаразди з кадрами.

Разом з гучним скандалом із звинуваченнями на адресу партійного керівництва про продаж місць у виборчому списку (що, втім, заперечується самим Смешком і главою передвиборного штабу, журналістом Дмитром Гордоном), це навряд чи покращує перспективи партії на виборах. Тим більше, що за соцопитуваннями, вона поки не дотягує до 5% прохідного бар'єру, маючи 3-4% рейтингу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook