Міністр соцполітики Юлія Соколовська заявила, що в Україні поки немає можливості запустити накопичувальну пенсійну систему, а очікування від неї у людей надто високі.

Читайте також: Конституційний Суд скасував підвищення пенсійного віку окремим категоріям осіб

За її словами, новий механізм навряд чи буде запущено в короткостроковій перспективі, передає "Інтерфакс-Україна".

Спочатку потрібно створити його "дизайн": визначити, хто платитиме внески, скільки вони будуть відсотків, зробити розрахунки, чи буде це вигідно людям. Всього цього поки немає.

"Плюс накопичення – це "довгі" гроші, тобто заощадження. Зазвичай це працює так, що кошти інвестуються, а значить, повинен бути ринок, куди можна інвестувати. На сьогодні в Україні такого ринку фактично немає. Ви знаєте, що було ухвалено законопроєкт про "спліт" – у ньому є питання регулювання недержавних пенсійних фондів, Комісії з цінних паперів фондового ринку. Це перші кроки, про які можна сказати, що якщо будемо рухатися в цьому напрямку ефективно, то за якийсь період зможемо ввести і накопичувальну з стему", – сказала Соколовська.

Читайте також: Хто зможе вийти на пенсію в 60 років, а хто – в 65: детальне роз'яснення для українців

При цьому, на думку міністра, українці і зараз можуть відкладати гроші на майбутнє. "Я скажу таку річ – нам сьогодні нічого не заважає накопичувати собі на старість, але, на жаль, ми чомусь цього не робимо. Це насправді людська природа. Тому стимулювати людей накопичувати – це один з виходів. Але було б добре, якби люди розуміли і думали про старість заздалегідь", – вважає Соколовська.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook