В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, що їсти багато м'яса, особливо червоного, шкідливо.

Читайте також: ТОП−3 небезпечні алкогольні напої

На своїй сторінці в Facebook вона дала поради, як готувати шашлик з меншою шкодою.

Перед приготуванням Супрун запропонувала почистити гриль або мангал, таким чином кіптява від попередніх шашликів, в якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл.

Також вона дала ще кілька рекомендацій:

  • Вибирайте нежирне м'ясо для гриля, і зрізайте той жир, який можна зрізати. Справа не тільки в калоріях. Коли жир капає на вугілля і реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводи. Чим їх більше, тим більше ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози.

  • Маринуйте м'ясо з пряними травами і спеціями. Розмарин, орегано, чорний перець і чилі містять антиоксиданти, які перешкоджають утворенню канцерогенних сполук при нагріванні. Використовуйте для маринаду томатний або лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез. Масла не варто використовувати − їх нагрівання призводить до утворення шкідливих альдегідів і транс−жирів.

  • Завертайтем'ясо, рибу, кебаби в фольгу. Так жир буде менше капати на дрова, а блюдо буде вбирати менше кіптяви.

  • Додавайте овочі. Їх має бути стільки ж, скільки і м'яса, а краще − більше. Перець, помідори, баклажани, кабачки, кукурудза і порей будуть хорошим гарніром. М'яса багато їсти не варто − порція повинна бути не більше, ніж середина долоні, інакше буде важко перетравлювати.

  • Скоротіть час приготування. Ні, їсти сире м'ясо не потрібно. Але можна зробити дві речі: порізати м'ясо на досить дрібні шматочки, щоб воно швидко присмажився і приготувати заздалегідь в мікрохвильовці чи духовці. На пікніку залишиться лише знову нагріти.

  • Готуйте на різній температурі. Цього просто досягти, але спробуйте смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темніла і не підгорала, а потім додайте жару. Так ви досягнете бажаної скоринки. Але далеко і шкідливо процес не зайде, бо часу не вистачить.

  • Пийте воду, тільки воду. Так, сапераві добре доповнює баранину, але насправді ви відчуваєте спрагу, і п'єте так багато через зневоднення. А безпечної дози алкоголю не існує. Крім того, алкоголь підвищить ризик травматизму і після його вживання не можна сісти за кермо. А вода допоможе вам переварити їжу і ніяк не зашкодить.

  • Дбайте про гігієну. Мийте руки з милом, і тримайте сире м'ясо окремо від інших продуктів. Не залишайте продукти на завтра без холодильника. Накривайте миті овочі, щоб на них не сідали мухи. Те, що впало, їсти вже не можна.

  • Візьміть змінний одяг. Смажити шашлики топлес − погана традиція. По−перше, не варто перебувати без одягу під сонячними променями − це збільшує ризик опіків, раку шкіри і призводить до фотостаріння. По−друге, поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють в шкіру і збільшують ризик розвитку пухлин.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook