У Волинській області можливе запровадження надзвичайної ситуації.

Читайте також: Позитивний результат тесту: у волинянина виявили коронавірус

Стало відомо, що керівництво області  веде перемовини з правоохорониими органами, повідомляє ІА Конкурент.

Такі дії пов’язані з тим, що 21 березня, у Луцьку офіційно підтвердили перший випадок зараженням коронавірусною інфекцією COVID-19 експрес-тестом. Якщо коронавірус буде підтверджено лабораторно у Києві, на Волині можуть оголосити надзвичайну ситуацію уже від завтра.

Читайте також: За прах померлої від коронавірусу волинянки італійці просять 2500 євро – соцмережі

Що таке надзвичайна ситуація?

Закон визначає це поняття як обстановку на окремій території, в межах організації, на водотоці чи водоймі, за якої порушуються нормальні умови життя населення. 

Причиною може бути не лише епідемія, як нині, а й катастрофа, аварія, пожежа, стихійне лихо, використання зброї та інша небезпечна подія, яка загрожує життю або здоров'ю населення, призвела або може призвести до великої кількості жертв, завдати значних матеріальних збитків чи унеможливити життя населення.

Не слід плутати надзвичайну ситуацію з надзвичайним станом, який є особливим правовим режимом та означає додаткові повноваження для органів влади і низку обмежень конституційних прав людей.

Надзвичайний стан можуть оголошувати, якщо ситуація охоплює щонайменше всю державу, або при спробі захоплення влади, насильної зміни конституційного ладу.

Запровадження надзвичайного стану потребує набагато серйознішої ситуації – для нього потрібен указ президента, який затверджує Верховна Рада. Тоді як ситуацію вводить Кабмін або місцева влада.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook