Очільник Тростянецької ОТГ, що на Волині, Олександр Ковальчук одноосібно погодив передачу на аукціон десятків гектарів землі в Ківерцівському районі, в якій поховані сотні жертв нерівного бою. Неподалік цього ж місця процвітає і особистий промисел Ковальчука: як розповідають місцеві, вже не один рік бригада Ковальчука незаконно ріже ліс.

Читайте також: Зеленський підписав указ про передачу землі у власність громад

Про це пише Україна Інфо.

Першим на сполох в серпні 2020 року забив депутат Волиньради Олександр Пирожик. Як пояснив він на своїй сторінці у фейсбуці, на аукціон виставили святе місце, де сталась одна з найбільш трагічних та найменш досліджених сторінок польсько-українського протистояння у Другій Світовій війні. Біля нинішнього села Гайове Ківерцівського району загони озброєних червоних партизан та польських вояків Армії Крайової з пляцувки Пшебраже взяли в смертоносне кільце понад півтори тисячі беззбройних українських селян і протягом трагічного дня 31 серпня 1943 року практично всіх їх розстріляли. Лише одиниці тоді вижили, тіла ж розстріляних місцеві селяни ще кілька днів закопували просто в тих полях.

Олекснадр Пирожик каже, що йому з однодумцями вдалось відшукати двох тоді ще живих свідків тих трагічних подій, які охрестили "пшебразьким котлом". Відтоді щороку в день чергової річниці трагічного побоїща тут проводять поминальні заходи, в останні роки до них все активніше долучаються місцеві громади.

На місці масового знищення українців споруджено перший пам’ятний хрест і встановлено вказівники зі стертими з лиця землі селами. 11 липня 2015 року його освятили, згодом звели монумент. Облагороджена прилегла територія, встановлені капличка та альтанка, а саме місце внесене в перелік пам’ятних місць обласною комісією у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій.

Читайте також: Аукціон небаченої щедрості: секретні угоди та махінації Богдана Шиби із луцькою землею

Проте зовсім скоро тут буде поле, де на кістках вбитих волинян ростимуть сільськогосподарські культури.

"Хто ж закрив очі на відповідні документи обласної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій?! Хто переступив не лише через юридично-формальні, а й суто моральні, християнські та чисто людські норми, прирікаючи на наругу та вандалізм отакі непрості місця нашої історії? Хто наплював на безіменні могили більше тисячі українських жертв?", – задається питанням Олександр Пирожик. Проте відповідь на нього – в документах.

Відведення землі незаконно погодив голова Тростянецької ОТГ Ковальчук

Вільними земельними ділянками за межами населеного пункту, якщо вона перебуває в державній власності, розпоряджається головне управління Держгеокадастру в області. Зокрема, ця структура організовує і земельні аукціони.

Однак враховуючи розпорядження Кабміну № 60-Р від 31.01.2018 року Держгеокадастр зобов’язаний запитати дозволу в ОТГ на вчинення таких дій. При чому такий дозвіл має надавати не голова одноосібно, а вся громада – шляхом голосування депутатів.

Читайте також: На Волині продали базу відпочинку (фото)

Натомість селищний голова своїм листом від 21 травня 2018 року одноосібно погодив виставлення на аукціон земельних ділянок на яких, за інформацією Олександра Пирожика, поховані волиняни. Олександр Ковальчук цю інформацію всіляко заперечував, проте в розпорядженні редакції є копія вихідного листа та ще деякі супровідні документи, оригінали яких зберігаються в сільській раді.

І лише в лютому наступного року відповідне рішення прийняла сесія.

В додатку до рішення бачимо перелік кадастрових номерів, і якщо перевірити їх по карті то видно, що ділянки, які віддають на аукціон знаходяться прямо на місці, де встановлений пам’ятний знак на честь загиблих.

Сірим кольором схематично позначено лише частину земельних ділянок, які Ковальчук вирішив віддати під аукціон.

Інтерес Олександра Ковальчука до цієї місцини не обмежується лише виділенням землі із захороненнями під аукціон. Чимало місцевих розповідають, як неподалік від вищезгаданих земель Ковальчук облаштував собі незаконний промисел.

Зі слів місцевих, голова Тростянецької ОТГ найняв бригаду, яка вже довгий час незаконно рубає ліс.

"Це колишні колгоспні землі. Ці дерева – самосів, але Ковальчук вирішив, що це буде його. Найняв бригаду, круглий рік вони валять ліс. Мало того, що краде дерева і нищить природу, так ще й залишає після себе пустку", – пояснюють місцеві.

Картина в дечому схожа на «місячні пейзажі» з місць нелегального видобутку бурштину: там, де ще недавно стояли берези і липи, тепер пустка і трава. Працівники навіть не прибирають за собою, адже знають, на кого працюють.

"Є КамАЗ, вантажівки якими возять ліс. І взимку, і влітку тут регулярно рубають. Нічого не бояться, бо знають, що працюють на Ковальчука. Той же сировину відразу продає", – пояснюють селяни.

Читайте також: На Волині у шести районах з молотка піде майже 270 га землі

Ковальчук такі закиди тут же заперечує, проте це не перший раз, коли голову Тростянецької ОТГ ловлять на брехні.

В березі 2017 року п’яний Олександр Ковальчук в барі побив жінку. Там відпочивала компанія молодих жінок. Саме до однієї з них вчепився Олександр Ковальчук, який теж знаходився у барі з товаришами. Коли жінка проігнорувала його "залицяння", кавалер вдарив її подругу.

Коли ж жителі громади пригадали ту історію, Ковальчук заявив, що це все – «підстава від конкурентів напередодні виборів». Проте вдарив жінку Ковальчук в березні 2017 року, а вибори в громаді відбулись майже через 2 роки – в грудні 2018 року. Спочатку Ковальчук обіцяв журналістам все пояснити і спростувати "брехню", проте у визначений час не з’явився на зустріч.

Зараз кандидат сипле обіцянки на окрузі, але дати чіткого пояснення на всі питання громади він схоже не може.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook