На Волині ще декілька лабораторій проводитимуть ПЛР-тестування. Також аплановане включення в дослідження приватних лабораторій.

Читайте також: Луцьк та Луцький район віднесли до "помаранчевої" зони, інші − у "жовтій"

Зараз у Волинській області в рамках робочого відрядження перебуває керівництво ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України", які прибули для надання консультативно-методичної допомоги в організації лабораторної діагностики коронавірусної хвороби. Представники Центру громадського здоров’я МОЗ України відвідали "Волинський лабораторний центр МОЗ України" та низку медзакладів області, аби ознайомитися з їхньою роботою, пише ІА Волинські новини.

В. о. генерального директора ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України" Ігор Кузін наголосив, що позаплановий візит на Волинь пов'язаний, зокрема, зі скаргами на невчасну видачу результатів ПЛР-тестування обласним лабораторним центром.

Епідеміологічну ситуацію в області він назвав відносно керованою і нагадав, що зараз, згідно з рішенням комісії ТЕБ та НС, лише дві адміністративні території віднесено до помаранчевої зони – це місто Луцьк і Луцький район. Ще дев’ять локацій віднесено до жовтої зони, зокрема місто Володимир-Волинський, Володимир-Волинський, Горохівський, Маневицький, Шацький, Турійський і Любешівський райони.

Водночас Ігор Кузін звернув увагу на низьке дотримання протиепідеміологічних вимог населенням. Так, за його оцінкою, близько 40% осіб не використовують маску, коли входять у місця закритого типу. Тому він закликав волинян більш відповідально ставитися до вимог і рекомендацій МОЗ, адже від кожного громадянина області залежить, чи район із помаранчевої зони перейде в зелену або червону зону.

Ігор Кузін акцентував, що обласний лабораторний центр зараз опрацьовує всі зразки, які отримує, без врахування пріоритетності. Однак у першу чергу дослідження мають проводити зразків від тих осіб, які мають симптоми коронавірусу. Друга черга – особи, які планують поїхати за кордон.

Читайте також: На Волині зростає кількість хворих на коронавірус: за добу зафіксували три летальні випадки

Зараз на Волині лише обласний лабораторний центр проводить ПЛР-дослідження. Зі слів Ігоря Кузіна, заплановано запустити додаткові лабораторії на базі клінічної лікарні, адже восени очікується збільшення кількості осіб, яким потрібно буде проводити ПЛР-тести, зокрема це особи з симптомами ГРВІ.

Окрім того, заплановане включення в проведення тестувань приватних лабораторій.

"Ми проговорили залучення приватних і комунальних лабораторій, за рахунок їх включення буде розширено проведення тестувань", – сказав Ігор Кузін і додав, що не було виявлено проблем щодо якості проведення досліджень.

Ефективність діяльності лабораторії, своєю чергою, залежить від того, як швидко лікарі-епідеміологи отримують зразки від лікарів первинної ланки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook