На Волині Московський патріархат заявив, що у селі Берестяне Ківерцівського благочиння прихильники нової церковної структури на чолі з сільським старостою Василем Гусаком зрізали замки та захопили храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці, що належить громаді УПЦ.

Читайте також: На Волині парафіяни разом зі священиком перейшли до ПЦУ (фото)

Попередньо настоятеля храму протоієрея Василя Щуразмушували переходити до ПЦУ та поставили ультиматум: якщо священик не погодиться, храм буде захоплений, повідомляють у прес-службі Волинської єпархії УПЦ МП, передає ІА "Волинські новини".

"В суботу, 3 лютого, до нашого вечірнього богослужіння вже підійшли представники Київського патріархату, прихильники переходу до ПЦУ, мене вмовляли, що у мене тут сім’я, діти, щоб я переходив. Потім храм опечатали правоохоронці та сільський староста, мені дали час до вівторка, щоб я пішов з УПЦ", – розповів отець Василь.

Попередньо в Берестяному збирали підписи серед жителів за переведення релігійної громади до нової конфесії, а потім влаштували збори територіальної громади, на яких жителі села голосували за зміну юрисдикції. Думка релігійної громади та настоятеля при цьому не враховувалась, у почерговому використанні храму їм відмовили.

Зі слів протоієрея Василя, відомо, що в список "виборців" були внесені люди, яких він за понад 20 років взагалі не бачив у храмі або бачив кілька разів на Пасху чи Різдво. Всього за "перехід" підписались понад 400, однак громада УПЦ також зібрала підписи – до 80-ти мешканців підтримали збереження юрисдикції. Зараз ці люди разом зі священиком будуть шукати інше приміщення для звершення Богослужінь, оскільки на доступ до церковної хати також не розраховують.

Окрім того, у Московському патріархаті заявили про захоплення ще одного храму села Радомишль Луцького благочиння

Як повідомив настоятель храму протоієрей Володимир Смоляр, двері різав особисто землемір сільської ради, а очолив захоплення храму сільський голова Володимир Семенюк.

"Я казав голові, що я не вриваюся до сільської ради, де він працює, і не вказую йому, що робити. Тому чого він увірвався до храму та примушує до переходу все село?" – розповів священнослужитель.

Зі слів Володимира Смоляра, він, прослуживши на цьому приході двадцять п’ять років, не почув від ініціаторів "переходу" жодного особистого звинувачення. Однак вони дуже прагнули, щоб він зрадив Церкву і пішов до нової організації – ПЦУ, при тому, що її статус та засади діяльності дотепер лишаються незрозумілими. Разом із сільським головою захоплення церкви УПЦ в Радомишлі очолив місцевий житель, котрий є настоятелем громади УПЦ КП в сусідньому селі Коршів.

Спочатку священика викликали до сільської ради та вмовляли його лишитись настоятелем у Радомишлі, тільки під егідою нової конфесії. Оскільки він відкинув ці пропозиції, сільський голова вирішив реалізувати це через збори громади, які рейдери традиційно виставляють як "приходські збори".

Читайте також: УПЦ МП зобов'язали за три місяці змінити назву

"Сільський голова дав шкільний автобус, щоб доставити людей до сільради на ці збори. Окрім того, на заході працювала злагоджена "група підтримки", котра криками та шумом не давала говорити нашим прихожанам, тому ніхто з іншою думкою, відмінною від лінії сільського голови, просто не зміг виступити", – розказав священик.

Зі слів протоієрея Володимира, людей в Радомишлі залякали та заборонили підтримати УПЦ. Сільський голова особисто погрожував прихожанам, щоб ті не насмілювались підписуватись за збереження юрисдикції. У результаті "збори" та "опитування" показали ті результати, яких прагнули загарбники.

5 лютого працівники сільради зламали замки на дверях Свято-Успенського храму УПЦ. Зайшовши туди, "група захоплення" відслужила у храмі "подячний молебень". Відвідувати храм, в котрому відтепер правитимуть представники УПЦ КП, активні прихожани не збираються: люди кажуть, що швидше поїдуть до Луцька або в сусіднє село. Чи вдасться за умови погроз від сільського голови знайти у Радомишлі приміщення для богослужінь пограбованої громади УПЦ, поки невідомо.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook