Загиблому у Львові Давиду було 24 роки. Його зарізали школярі і не виключено, що все сталося на межі етнічної ненависті. До лікарні потрапили брат загиблого, 10-річна дитина та ще двоє дітей. Поліція затримала майже 12 нападників. Усі вони учні старших класів та учасники малочисельної нещодавно створеної  ультраправильної організації "Твереза та зла молодь".

Читайте також: Лучанин покепкував з журналістів, які захотіли вирішити проблему ромів

Новоспечена організація малолітніх радикалів припинила своє існування одразу після затримання її учасників.

Денис  Богуш, президент вивчення центру маніпулятивних технологій запевняє, що у нас уживаються будь-які національності. Такі речі вони ж не були, а зараз вони є. Ми бачимо, що це штучна історія.

Ця історія може бути вигідна Росіїї, певним українським політичними силам перед парламентськими та президентськими виборами наступного року, але водночас кажуть соціологи може бути і природнім явищем в Україні, де четвертий рік поспіль йде війна, яка завжди розмиває поняття толерантності та радикалізує погляди суспільства.

Як відомо, кілька тижнів тому молодики з іншого новоствореного угрупування "Немізіда" спалили намети ромів у Києві неподалік станції метро "Академмістечко".

"Якщо цигани живуть по закону їх ніхто не буде чіпати. Якщо ти примудряєшся засирати парки і навіть наш вокзал, то, вибач, будь готовий до того, що ти будеш втікати", – заявив лідер організації "Немезіда" за позивним "Руді".

Роми впевнені, що подібні організації подають під "соусом" народної справедливості банальну ксенофобію.

Читайте також: Втікала, стікаючи кров’ю: ромку жорстоко вбили на Закарпатті

"Не можна засуджувати цілий народ по діях деяких окремих осіб. Кримінал не має етнічності національності",– каже Зола Кондур заступниця голови міжвідомчої групи з координації щодо реалізації ромської стратегії при Кабміні.

Додамо, що нещодавній погром у Голосіївсьму парку столиці націоналісти відкрито транслювали у прямому ефірі. А за цією ситуацією спокійно спостерігав поліцейський. Правозахисники впевнені, що від подібних випадків до Львівської трагедії стежина коротка.

Правоохоронці кваліфікували львівський інцидент, як умисне вбивство. Це теж згладжує кути небезпечної тенденції, кажуть юристи.

Лідер ще однієї ультраправої організації "С14", яка два місяці тому розігнала та спалила табір ромів на Лисій горі каже, що роми своїми діями змушують правоохоронців адекватно реагувати на їхні крадіжки та наркоторгівлю.

"Суд  для інших може виникати лише в суспільстві, де не діють правоохоронні органи. В даному випадку, якщо нема ніякої справедливості з боку правохоронної системи, тоді можливі якісь інші форми справедливості. Вони будуть незаконними, але вимушеними", – заявив Євген Карась, лідер організації "С14".

Читайте також: У Європі гостро засудили напад на табір ромів поблизу Львова

Радикальним молодикам, що порушують закон так і окремим ромам, які крадуть та торгують наркотиками, мали б займатись правоохоронці. Але виходить парадоксальна ситуація, адже нерідко поліція закриває очі на порушення і перших, і других і це може обернутися незворотніми наслідками для суспільства.

"Відбувається тенденція насилля, як ефективного методу досягнення цілей. Треба налагоджувати діалог між українцями і ромами. Ми розуміємо, що українці не сприймають ромів, але і роми є надзвичайно закритим супільством, їм дуже складно асимілюватися в суспільстві", – каже Богдан Петренко заступник директора Інституту дослідження екстремізму.

Виходом із ситуації могла б стати так звана "Ромська стратегія" затверджена ще Януковичем у 2013 році. Вона передбачає інтеграцію меншини в українське суспільство за Стазбурзьким сценарієм.

"Це спеціальні місця в яких роми можуть залишатись. Там є доступ до питної води, там є туалети, пральні машини кухня", – каже Зола Кондур.

Читайте також: Попри обіцянки, поліції так і не вдалося захистити ромів

У Франції така схема довела ефективність і понизила градус напруги між місцевим населенням і ромами, але українські чиновники каже Зола Кондур уже п’ятий рік топчуться на місці і як покали останні події така бездіяльність прямо веде до меж етнічної нетерпимості.

"Найголовніше: роми самі мусять захотіти соціалізуватись і інтегруватися у суспільство. Якщо вони цього не зроблять задля спокою решти суспільства, їх доведеться зганяти у своєрідні резервації і силоміць привчати до того, що красти усе що погано лежить і торгувати наркотиками – погано", – каже позивний "Руді".

Чи стане кривава Львівська драма запобіжником від подальших радикальних методів? Чимало залежить від чесного і неупередженого процесу. Поки суд обрав запобіжний захід  для 7-ми неповнолітніх і організатора злочину 60 днів тюрми без права застави.

20-ти річному ватажку-нападнику Андрію загрожує довічне ув’язнення.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter