Народний депутат від Волині Ігор Гузь зібрав представників ЗМІ на пресконференцію, аби розповісти про свою роботу у парламенті та обговорити болючі проблеми сьогодення не лише свого округу, Волині, а й України загалом.

Захід відбувся сьогодні, 23 вересня, у приміщенні Володимир-Волинського ЦНАПу.

Читайте також: Волинський нардеп розповів, звідки привезене вугілля, яке блокують активісти на Львівщині

У парламенті група "За майбутнє" об’єднала депутатів-мажоритарників

Після обрання до Верховної Ради Ігор Гузь вступив до депутатської групи "За майбутнє", куди крім нього входять ще троє волинських депутатів.

"До парламенту обралося 58 мажоритарників, які не належать до жодної з фракцій. У мене, як депутата-самовисуванця було три варіанти дій в парламенті: долучитися до існуючої фракції, залишатися повністю незалежним і бути самостійною одиницею, але це не дало б шансів нормально працювати, і тому була виявлена ініціатива про створення депутатської групи з мажоритарників. До неї увійшли, окрім мене, ще три депутати з Волині: Ігор Палиця, Ірина Констанкевич та Степан Івахів. Вважаю, що ми є кістяком цієї групи", – каже політик.

Крім того він зазначає, що входження до цієї групи є додатковим інструментом розв'язання важливих питань для округу та можливість впливати на ситуацію.

"Я – людина непартійна: 60% виборців мого округу і є моя партія"

Політик висловив свою думку і щодо запровадження імперативного мандата.

"Згідно з чинним законодавством, депутат який пройшов до парламенту від політичної сили, повинен вступити у фракцію, а при виході з неї, обранця можуть позбавити мандата або виключити зі своїх лав. Натомість була запропонована інша пропозиція – рабовласницька, коли керівництво партії зможе без причини позбавляти мандата за будь-що, це є неприпустимим, і не демократичним", – наголосив Ігор Гузь.

Депутат пообіцяв боротися, аби ця норма не була введена, адже керівник фракції чи партії не може вирішувати долю будь-якого депутата.

Болючі питання: фінансування шахти та дороги

Політик зазначив, що наступного тижня відбудеться зустріч депутатської групи "За майбутнє" з прем’єр-міністром Гончаруком.

"Без сумніву, на зустрічі кожен з нас підніматиме болючі питання. Зокрема, для мене це  проблема шахти №10 "Нововолинська". Адже в проєкт бюджету на 2020 рік у графі фінансування шахти значиться 0, що означає фактичне її закриття. Це – злочин. Я буду робити все можливе, аби вдалося продовжити роботу, зберегти колектив і з огляду на нашу енергонезалежність, потрібно шахту добудовувати", – зазначив Ігор Гузь.

Також він наголосив і на інших, не менш важливих питаннях, які потрібно вирішувати. Зокрема, дорожнє будівництво.

"Потрібно завершити такі відкриті проєкт, як об’їзну дорогу Устилуга, закінчення траси з Володимира до Нововолинська включно з відбійниками, освітленням, зупинками і так далі. Потрібно доробити, те що недороблене, а далі братися за інші напрямки – Володимир-Любомль, Володимир-Ковель, Нововлинськ-Іваничі", – каже політик.

Позачергові вибори та об’єднання

Цього скликання Ігор Гузь працює в комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, де є заступником голови.

"Моя пріоритетна тема робити в комітеті це – місцеве самоврядування, завершення децентралізації. Зазначу, що швидше за все місцеві вибори відбудуться не в жовтні, а у квітні 2020 року. І вони будуть позачерговими", – зазначив депутат. 

Політик каже, що у найближчих планах депутатів – завершити створення тергромад у країні. Адже ті жителі сіл, селищ та міст, які не скористалися можливістю добровільно об’єднатися, будуть об’єднані адміністративно.

"В 19-му окрузі з цим у нас блискуча ситуація – створено 12 громад. Але є кілька сіл, у яких проблеми з приєднанням", – зазначив політик. 

Вічна дискусія між Володимиром і Нововолинським

Відомо, що в рамках децентралізації буде скасовано існування районів. Депутат каже, що наразі триває дискусія з приводу кількості повітів у Волинській області: скільки їх буде – три чи чотири.

"Щодо 19-го округу, то тут триває дискусія щодо центру повіту. Це буде Володимир чи Нововолинськ. У цій ситуації догодити всім і дійти до порозуміння важко. Питання не тільки у кількості населення, але й в цілому географічної досяжності усіх жителів повіту до центру. В Кабінеті Міністрів планується центр повіту буде у Володимир-Волинську", – каже Ігор Гузь.

Чотири громади в області можуть зникнути

Депутат розповів, що громади навколо міст можуть бути об’єднані з містами.

"На Волині громади Литовеж, Поромів, Зарічанська та Вишнівська, за попередніми розмовами, під загрозою існування через приєднання їх до міст. Хоча Вишнівська громада – фінансово самодостатня, побудувала адміністративну споруду, добудовує амбулаторію", – каже народний депутат. 

Спортивні комплекси, майданчики та освітлення

Ігор Гузь зазначив, що ведеться системний перелік тих напрямків, об’єктів та ініціатив, на які уже виділені кошти та де уже ведуться роботи.

"В Іваничах уже розпочато будівництво спорткомплексу, у Благодатному оголошено тендер на зведення такого ж комплексу, у Нововолинську закінчено два майданчики зі штучним покриттям, чекаємо на завершення робіт у басейні дитсадка №9 (Нововолинськ). Також до кінця року буде завершено облаштування рекреаційної зони біля річки Риловиця, де буде зроблене освітлення, поставлено лавки, урни та відеоспостереження", – резюмував депутат.

Крім того, наприкінці зустрічі народний обранець зазначив, що має наміри зробити все можливе за наступні п’ять років, аби кожна школа Володимира, Нововолинська й об’єднаних громад мала б розвинену інфраструктуру для молоді, дітей, де вони могли б займатися спортом.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook