Я рекомендую керівнику "Національних дружин" узаконити це формування. Дуже раджу тим людям, яким дають завдання трощити, бити і ламати, почитати закони України, щоб не сталося так, що за це їх будуть притягати до кримінальної відповідальності.

Читайте також: Порошенко: Ви відчуваєте себе безпечніше дмвлячись на "Нацдружини"?

Про це в ефірі програми ДокаZ з Олексієм Шевчуком на телеканалі ZIK заявив генеральний прокурор України (2002-2003, 2004-2005, 2007 рр.) Святослав Піскун.

Коментуючи питання щодо діяльності "Національних дружин" в Україні, колишній генпрокурор зауважив, що в українському законодавстві участь громадян в охороні громадського порядку справді передбачена. Але, додав Піскун, що ті права, про які сьогодні заявляють «нацдружинники», стосуються лише тих громадян, які офіційно зареєструвалися.

"Ну не може керівник "Національних дружин" сам себе призначити керівником. Він не може самостійно визначати і права "дружинників", які не передбачені статутом, затвердженим Міністерством юстиції України", – зауважив Святослав Піскун.

Тобто, пояснює гість програми, "Національні дружини" можуть існувати в Україні, якщо вони зареєстровані у Мін'юсті та якщо їхній статут не заперечує діяльності охорони громадського порядку.

"От я подивився у реєстр, але "Національних дружин" там немає. Ми також не бачили їхнього статуту. Також ми не бачили координації діяльності з місцевою владою, з громадами на місцях, з керівниками правоохоронних органів та прикордонників на місцях", – зазначив Святослав Піскун.

Екс-генпрокурор порекомендував керівнику "Національних дружин" узаконити це формування, щоби пізніше "дружинників" не притягли до кримінальної відповідальності.

"Якщо "Національні дружини" трощитимуть крамниці, то це перевищення їхніх повноважень. Таких функцій та повноважень немає у законі про охорону громадського порядку. Більш того, це скоєння правопорушення, це завдання шкоди майну, що переслідується Кримінальним кодексом України. Тому я дуже раджу тим людям, яким дають завдання трощити, бити і ламати, почитати закони України, щоб не сталося так, що за це їх будуть притягати до кримінальної відповідальності», – заявив Святослав Піскун. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter