Протягом останніх чотирьох років загострилась ситуація із неприємним запахом у Луцьку, адже це є  ознакою забруднення атмосферного повітря специфічними речовинами, аміаком, сірководнем.

Читайте також: Лучани за гарячу воду платитимуть за новими тарифами

Про це йшлося, сьогодні, 24 вересня, під час позачергового засідання виконавчого комітету міської ради.

Як повідомила начальниця відділу екології Оксана Лисак, стан повітря у місті погіршується у теплий період року, що пов’язано із багатьма ймовірними джерелами викидів забруднюючих речовин (розміщенням виробничих відходів, роботою каналізаційних очисних споруд, виробничих очисних споруд окремих підприємств міста та підприємств на прилеглих територіях, гноєзвалища, порушення герметичності каналізаційних мереж, несанкційовані зливи з асенізаційних машин тощо), пише Конкурент.

"За результатами проведеного аналізу показників викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, можна зробити висновок, що головними причинами, які обумовлюють незадовільний стан атмосферного повітря в місті є недотримання підприємствами технологічного режиму експлуатації пило газоочисного устаткування; низькі темпи впровадження сучасних технологій очищення викидів, зростання кількості автомобільного транспорту, які не забезпечені приладами для нейтралізації відпрацьованих газів, і як наслідок збільшується кількість викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря", – зазначила чиновниця. 

Разом із цим міська рада організує онлайн-моніторинг за станом атмосферного повітря у місті. Зараз він проводиться, завдяки станціям моніторингу "Екотруба" у кількості вісім штук, які придбано та встановлено громадськими організаціями "Розвиток мікрорайонів міста" та "Молодіжна платформа".

Читайте також:  У Луцьку змінили рух популярного маршруту

Екотруби встановлено за адресами: 

  • вул.Володимирська,99;

  • вул.Р.Шухевича (Львівська);

  • р-н Вересневе (вул.Дачна);

  • вул.Дубнівська перетин вул.Карпенка-Карого;

  • р-н Вишків;

  • с.Липляни;

  • с.Жидичин;

  • вул.Героїв Крут (МП "Шлях");

  • лабораторія ЛНТУ вул.Львівська.

Окрім цього, відділ екології Луцькради взяв участь у проєкті "Дані міст". 

"Результатом нашої перемоги стало створення спеціальної інтегрованої системи управління даними, яка записує показники від різних  зовнішніх приладів  сторонніх виробників в режимі онлайн з відкритим доступом до результатів, відображає в кольоровому кодуванні всі параметри в реальному часі. Створена система моніторингу якості атмосферного повітря називається air.lutsk та на даний час експлуатується у тестовому режимі. По завершенню коригування та повного виправлення недоліків буде здійснено офіційну презентацію результатів проєкту", – доповіла Лисак.  

Для реалізації ідеї організації системи моніторингу повітря у м.Луцьку в міському бюджеті передбачено на поточний рік суму 250 тис. грн. для придбання обладнання.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook