Науковцями Інституту водних проблем і меліорації розроблена Концепція програми збереження Шацького поозер'я.

Читайте також: Поблизу Шацьких озер підприємство самовільно зайняло земельну ділянку майже 200 гектарів

Однією з причин обміління озер Шацької групи визначене неефективне функціонування наявних меліоративних систем, зокрема Копаївської, про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Волинської облради Юрій Ройко.

Осушувальні системи, побудовані в 60-их роках минулого століття, понад 30 років без капітальних ремонтів. Канали замулилися більш ніж на 40%, понад 80% гідротехнічного обладнання вийшло з ладу і потребує заміни.

Капітального ремонту потребують 39 км міжгосподарських каналів та 15 гідроспоруд Копаївської осушувальної системи.

За кошти виділені Волиньрадою з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища розроблена проектно-кошторисна документація та надано позитивний експертний звіт щодо капітального ремонту міжгосподарської інженерної інфракструктури Копаївської осушувальної системи.

Читайте також: Підприємство поблизу Світязя самовільно зайняло майже 400 гектарів землі

Загальна кошторисна вартість робочого проекту – понад 52 млн. грн.

Гідрологічна ситуація на території Шацького поозер'я залишається складною. Тому необхідно продовжувати впровадження заходів, визначених Концепцією програми збереження Шацьких озер і Світязя зокрема.

Надіємось, що спільними зусиллями Волинської обласної ради, управління екології і раціонального використання природних ресурсів, регіонального офісу водних ресурсів за підтримки і лобіювання волинських народних депутатів вдасться залучити кошти з Державного фонду водних ресурсів та зробити вагомий внесок щодо сталого водозабезпечення Шацького поозер'я.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook