Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці ПЦУ, благочинний Рожищенської округи, протоієрей Василь Шняк розповів, як відбувається чин похорону в умовах карантину та які є загальні обмеження щодо числа присутніх. Про це інформує Рожищенська міська рада.

Читайте також: На Волині двох батюшок оштрафували за порушення карантину

За словами отця Василя, поховання відбувається в день смерті людини. Нині скрізь дотримуються обмеження кількості людей на масових заходах до 10 осіб, і воно розповсюджується на похорон. Заупокійний молебень проходить не в будинку чи квартирі, де проживав покійний, а на вулиці.

Присутнім під час заупокійної служби можуть бути тільки близькі люди (не більше 10 осіб), які мають стояти поодаль один від одного на відстані 1,5-2 метра. Після відспівування, труну закривають та везуть на кладовище, де священник запечатує гріб. Цілувати померлого не можна.

Отець Василь закликає  громаду виконувати всі законні розпорядження та карантинні обмеження. У такій ситуації, коли є загроза розповсюдження вірусу, повинна бути віра і відповідальність.

"Як віруючі люди, ми сподіваємося на молитву і Бога. Як відповідальні громадяни, повинні дотримуватися самоізоляції та правил карантину", – додав священник.

Як ховатимуть померлих від коронавірусу

Тіла померлих ховатимуть у мішках, обробивши попередньо хлором. При цьому, помістивши в мішок, тіло померлої людини все ж дозволять покласти й в труну. Єдине, що труна потім має бути "щільно закритою"

Ну, й прощання з померлими будуть достатньо малолюдними. Допускається 1 (одна) людина в приміщенні на 10 квадратних метрів. Відстань між присутніми має бути не менше 1,5 метра.

Читайте також: Повідомили, чи може кожен бажаючий зробити експрес-тест на COVID-19 на Волині

Заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря каже, що існує можливість "відспівати" померлого заочно.

"Церква має практику звершення заочного похорону. Звершується молитвослів’я за тим послідуванням, яке є в звичайному похованні, але не біля тіла", – пояснює архієпископ.

Похорон може пройти без близьких лише у тому випадку, якщо вони перебувають в самоізоляції.

Нагадаємо, що тести методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) на виявлення COVID-19 з понеділка, 30 березня, робитимуть у Волинському обласному лабораторному центрі Міністерства охорони здоров’я України. Для цього використовують тести виробництва Німеччини та Китаю.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook