В Україні працюють більше 40 недержавних пенсійних фондів та 32 компанії страхування життя, розповіла Галина Третьякова, генеральний директор Української федерації убезпечення. До лютого вона була головою громадської ради при Пенсійному фонді України, повідомляє Gazeta.ua.

Читайте також: Названа категорія громадян, яким підвищать пенсії найближчим часом

"15 пенсійних фондів продукують інвестиційний дохід, який перевищує інфляцію. Півмільйона українців користуються послугами недержавних пенсійних фондів. Ще 1,2 мільйона накопичують кошти у компаніях страхування життя. Разом – близько 2 мільйонів. У нас працюючого населення 10,5 мільйонів. Соціальні дослідження кажуть, що тільки 24% українців накопичують гроші на старість і переймаються цим питанням", – говорить Галина Третьякова.

Читайте також: Яка кількість українців не мають заощаджень на пенсію

Щоб допустити до накопичувального рівня пенсійної реформи недержавні фонди, їх треба перетворити в акціонерні товариства.

"Щоб вони несли відповідальність за гроші людей своїм капіталом. Так зробила Польща, Казахстан нещодавно. Недержавні пенсійні фонди вважаються неприбутковими організаціями. Колись помилково в законі дали їм цей статус. Насправді фінансових установ неприбуткових не буває. Чому ж їх так називають? Тому що немає власника, який би отримував прибуток. Він щодня розподіляється між учасниками всіх пенсійних планів. Це дуже схоже на кооператив. Прибуток розподіляється, але немає відповідального", – додає експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter