Усім відомо, що COVID-19 викликає симптоми ГРВІ, такі як лихоманка, кашель та ускладнене дихання. Але це не єдині симптоми, які може викликати коронавірусна інфекція.

Читайте також: У місті на Волині коронавірус виявили у подружжя, – ЗМІ

Фахівці все ще вивчають нові симптоми коронавірусу. Втім, зі свідчень лікарів та ранніх клінічних досліджень можна вже зробити ширші висновки про симптоматику COVID-19, повідомляє Healthline.

Втрата смаку або нюху

CDC вже долучило втрату смаку або нюху до списку симптомів COVID-19. Раніше вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго вивчали відповіді 59 людей з коронавірусом та виявили, що у частини з них були ці симптоми. Також про ці симптоми повідомляли лікарі з Німеччини. 

Зазначимо, що втрата смаку чи нюху можуть виникнути й через інші хвороби, такі як грип або сезонна алергія. 

Читайте також: Розрахували точні дати закінчення пандемії COVID-19 в Україні та інших країнах

Нудота, блювота або діарея

CDC не додала розлади шлунково-кишкового тракту до свого переліку симптомів COVID-19, однак це зробила ВООЗ.

Ранні дослідження говорять про те, що проблеми зі шлунково-кишковим трактом досить часто зустрічаються у пацієнтів з коронавірусом. 

Нещодавно дослідники зі Стенфорда переглянули анамнез 116 пацієнтів COVID-19. Вони виявили, що майже у третини були такі симптоми, як втрата апетиту, нудота, блювота або діарея.

Висип або кропив’янка

Коли дерматологи з італійської Ломбардії оглянули 88 пацієнтів з COVID-19, вони виявили, що приблизно 20% мали шкірні симптоми, зокрема висип та кропив'янку. 

За словами лікарів, пацієнти можуть мати ураження шкіри на стопах або пальцях ніг або висипання, які з першого погляду можуть нагадувати шкірну інфекцію. У деяких випадках висипання можуть виглядати як пухирці та навіть кровоточити. 

Делірій, запаморочення або м'язова слабкість

Плутанина, делірій та інші неврологічні симптоми також спостерігалися у деяких людей із COVID-19. На початку хвороби можуть проявлятися такі легкі неврологічні симптоми, як головний біль, запаморочення або м'язова слабкість. Пізніше у людини може змінитися психічний стан.

Читайте також: У МОЗ розповіли про небезпечну тенденцію COVID-19 в Україні (відео)

Серцево-судинні ускладнення

Звіти ранніх досліджень свідчать й про те, що COVID-19 може підвищити ризик аномального згортання крові. До слова, коли в дрібних судинах на стопах або інших кінцівках утворюються згустки, вони можуть викликати незначні шкірні симптоми.

Коли згустки виникають в легенях, серці або мозку, це може призвести до серйозніших ускладнень, таких як легенева емболія, інфаркт або інсульт.

Почервоніння очей або кон'юнктивіт

Лікарі з деяких країн та результати кількох ранніх клінічних досліджень свідчать про те, що у частини пацієнтів з COVID-19 на фоні захворювання виник кон'юнктивіт. Внаслідок чого у них виникало подразнення очей та інші симптоми, притаманні для кон'юнктивіту. 

Нагадаємо, в Україні підтверджено 9 410 випадків COVID-19, з них 401 протягом останньої доби.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook