Незабаром викликати швидку допомогу українці будуть по-новому. У Луцьку вже тестують оперативну програму, яка автоматизувала усі телефонні виклики, що надходять з гарячої лінії "103" до диспетчера обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

Читайте також: Роботу екстреної меддопомоги Волині контролюватиме національна ІТ-система

Нове програмне забезпечення у Волинському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф встановили наприкінці липня. Виклик на гарячу лінію "103" приймає диспетчер: дізнається, де проживає пацієнт, та його діагноз. Далі скеровує дзвінок до фельдшера, який відповідає за певну адресу. Той автоматично перенаправляє виклик на смартфон бригади швидкої, яка виїздить на виклик. Усе це – за 30 секунд! Медики бачать на екрані причину виклику пацієнта, його адресу та номер телефону.

"Також вказано, яким є за важливістю цей виклик, він терміновий чи менш терміновий, – розповідає лікарка бригади швидкої допомоги Ангеліна Воробей. – На виїзд ми маємо дві хвилини, усе відзначаємо на смартфоні – є кнопки "Виїзд" і "Прибуття".

Раніше диспетчер всі виклики занотовував вручну, що забирало чимало часу. Тепер завдяки автоматизації процесу все відбувається значно швидше.

Нині бригади швидкої медичної допомоги працюють в тестовому режимі. Однак медики сподіваються, що за місяць вже адаптуються до нововведень. Варто зауважити: такі зміни у системі екстреної медицини відбулися через реформування цієї галузі. Відповідно, у кожній області має працювати єдина диспетчерська служба, а також мають створити навчально-тренувальні відділи, аби медики відпрацьовували навики надання першої медичної допомоги, та закупити новий спецтранспорт.

Читайте також: "Швидка" в Україні приїжджатиме за новими тарифами і правилами

Однак на Волині вже давно є проблема з нестачею автомобілів швидкої. Тож, якщо так звані реформатори не подбають передусім про оновлення автопарку швидких, то хай яким надсучасним буде програмне забезпечення, на стареньких автомобілях, та ще й розбитими дорогами до пацієнта швидко не доїдеш.

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook