Про можливість прийняття нового виборчого законодавства, переваги та недоліки мажоритарної системи та про те, які перспективи виборчий кодекс відкриє для молодих політиків розповів голова фракції "УКРОП" у Волинській обласній раді Вячеслав Рубльов.

Читайте також: В Україні пропонують заборонити пенсіонерам голосувати на виборах

За словами депутата Волинської обласної ради, зміни у виборчому законодавстві назріли уже давно. 

"Пригадаймо, передвиборчі обіцянки діючого президента, який обіцяв, зміну виборчої системи. Однак, це питання і надалі залишається поза увагою. Попри те, що прийняття нового виборчого законодавства відстоює не лише "Українське об’єднання патріотів – УКРОП", а й багато інших політичних сил, які прагнуть прозорості та відкритості", – зазначив Вячеслав Рубльов. 

Нагадаємо, що у листопаді 2017 року 226 депутатів у першому читанні прийняли виборчий кодекс, у якому мають бути відкриті виборчі списки. 

"Нині у нас змішана система: є мажоритарні округи, є партійні списки. Списки, як правило, закриті. В кращому випадку люди знають перші десять осіб. Фактично ми голосуємо за кота у мішку, тому що не знаємо, хто йде у парламент, і які цілі переслідує. Відкриті списки дозволять водночас відкинути і мажоритарну систему, і відмовитися від "сліпого голосування", а в парламент потраплятимуть ті люди, які мають найвищий рівень довіри у громадян", – розповів Вячеслав Рубльов. 

Нове законодавство передбачає поділ території України на 27 виборчих округів. За умови прийняття нового виборчого кодексу у мажоритарній системі просто не буде необхідності.

Читайте також: Всеукраїнська акція на підтримку нового Виборчого кодексу розпочалась під Верховною Радою

"На Волині було 5 мажоритарних округів, за новою системою їх не буде. Натомість буде лише один. Депутати від різних партій боротимуться за голоси виборців. Ця система буде подібною до тієї, яку ми вже проходили на виборах до органів місцевого самоврядування у 2015 році. Сьогоднішні ж депутати-мажоритарники, особливо, коли вони не представляють якусь політичну партію, заходять у провладні фракції. Ми повинні розуміти, що ці депутатські групи переслідують зовсім інші інтереси. Вони завжди будуть співпрацювати із владою, хто б її не представляв", – зазначив депутат. 

Що стосується партійних списків, то за словами Вячеслава Рубльова усе залежатиме від того, як кандидат у депутати працюватиме із виборцями, а не від того під якою нумерацією його прізвище стоятиме у списку, із 20 сходинки у рейтингу він зможе піднятися на перше місце виключно завдяки виборцям. 

Читайте також: Майже 10% українців готові продати свій голос на виборах

"Багато депутатів Верховної Ради з каденції в каденцію повертаються у парламент, а люди навіть і не знають, що саме вони за цей період зробили. Рівень довіри до Верховної Ради сьогодні, напевно, найнижчий в історії України. І це свідчить про те, що сьогоднішня Верховна Рада потребує змін, які можуть настати із прийняттям нового виборчого законодавства", – переконаний Вячеслав Рубльов. 

Такі жадані зміни торкнуться і п’ятивідсоткового бар’єру. Його пропонують замінити на чотиривідсотковий. Прикладом, що красномовно свідчить про доцільність таких змін депутат вважає випадки, коли політична сила набирала 4,9% і не проходила до парламенту, і люди, які віддали свої голоси представникам цієї партії залишалися без своїх представників у парламенті.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter