Ріелтори в Україні зіткнулися з новою проблемою: орендарі влаштовують погроми у винайманих подобово квартирах. Усе – аби викласти відео погрому у соцмережах. Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Читайте також: В Україні продовжили режим надзвичайного стану до кінця року

Так, співвласниця рієлторської компанії Олена Моїсеєва розповіла в соцмережі, як група підлітків розгромила одну з їхніх квартир.

"Винайняв у нас на добу квартиру хлопець (звати молодика Артем Білоусов), на вигляд пристойний і культурний. Орендував через Airnbnb, сервіс гарантує підтримку й компенсацію в разі пошкодження житла. Ну і сюжет банальний – тусовка, вечірка, купа підлітків, розгром. Сусіди вчасно повідомили, що біда, біжіть сюди! Дізнаємося у колег, виявляється, що вони знайомі з ним і теж розгром квартири", – зазначила вона.

Зазначається, що компанія підлітків зовсім не приховує свої тусовки. Вони розміщують в Instagram відео, де п'ють, курять (і не лише цигарки), горланять пісні. Водночас б'ють в квартирі меблі та техніку, смітять, тощо.

Рієлтор намагалася розшукати родичів буйних підлітків, опублікувавши їхні фото, але безуспішно.

"Збиток завдали на 61 тисячу гривень. Взяли і пробили в холодильнику діру. Звичайно, ремонту техніка тепер не підлягає, його потрібно замінити. Поліція на виклик не приїхала. Ми намагаємося боротися з Airbnb, щоб отримати компенсацію. Але після кризи цей сервіс працює не дуже добре. Усілякими бюрократичними шляхами намагається відмовити нам у виплатах", – розповів журналістам один із власників цієї рієлторської компанії Михайло Моїсеєв.

За його словами, останнім часом також з'явилися пранкери, які винаймають подобово квартири і псують їх. Можуть перефарбувати стіни, шпалери, залишити на стінах або підлозі малюнки і зняти все це на відео.

"Я не знаю, навіщо вони це роблять. Викладають усе в соцмережі. Їм розвага, а нам збитки", – каже Михайло.

Рієлтор Артем Борисенко теж згадав історію, як один із відеоблогерів зіпсував квартиру. "Він там пару днів був. Перефарбував усі стіни, намалював чудернацькі малюнки. І втік, як ні в чому не бувало. Ми потім його знайшли, вимагали відшкодування, звичайно, він нічого платити не хоче. Зараз юристи займаються цим, сподіваємося, що через суд відшкодуємо збитки", – зазначає Борисенко.

Як повідомляється, під час карантину по Києву буквально прокотилася хвиля подібних розваг.

На Печерську в Києві студенти винайняли квартиру і вкрали з неї техніку – плазмову панель і кавоварку. Поліція приїхала на виклик. Там припускають, що молодик надав фальшиві документи під час укладання договору про оренду, житло він винайняв спеціально для вечірки і погрому.

Читайте також: Дорогі автівки, дача на воді та квартира в окупованому Севастополі: в Україні призначили керівника Держмитниці

Рієлтор Євгенія навчилася відрізняти проблемних клієнтів і вже за версту чує підступ.

"Як правило, вони підсилають дівчинку або дуже пристойного хлопця для укладення договору. Але мене не проведеш. Я починаю розпитувати, довго дивлюся паспорт клієнта і зрештою відмовляю", – розповідає вона.

Цьому жінка навчилася після випадку, який стався взимку. Тоді винаймати дачний будиночок за Києвом до неї прийшла дуже пристойна дівчина, сказала, що збирається святкувати день народження з колегами по роботі і навіть батьками.

"Щось мене в ній насторожило, аж надто вона хотіла здатися інтелігентною і правильною. Коли я поїхала забирати ключі від будиночка, то вже біля воріт мені стало зле, там навіть вікно було вибито. Усередині все перевернуто, ліжко розвалене, подушки порвані, у дверях дірки. Документи дівчини виявилися підробленими. Ми потім їхнє відео знайшли в Instagram", повідомила ріелтор.

Як з'ясувалося в розмові з іншими рієлторами, останнім часом подібні випадки почастішали.

"Це якась біда. Групи молодих людей знімають хороші квартири під вечірки, дні народження. Причому вибирають непогані квартири з ремонтом у центрі Києва на вихідні. Два дні відпочивають, потім на зв'язок не виходять. Приїжджаємо, а там просто жах. Не тільки карнизи і фіранки обривають, пропалюють хороші дивани, матраци, меблі розбивають немов на дрова, б'ють скло. І можуть прихопити із собою плазми, мікрохвильовки, деталі від душових. Одного разу розламали унітаз. І потім спробуйте такі втрати відновити господарям!" – обурюється рієлтор Лариса Ващенко.

Юристи кажуть, що єдиний спосіб боротьби з такими орендарями – це висновок офіційних договорів на оренду, аби на руках залишились копії документів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook