На трасі Львів-Луцьк завалилася переправа через річку Західний Буг. Впала одна із секцій завдовжки 22 метри. Дивом у цей момент не було автомобілів, тож ніхто не постраждав. Але траса тепер не проїздна. Місцеві твердять, що міст ось-ось обвалиться попереджали кілька останніх днів, але ніхто не реагував.

Читайте також: На трасі Луцьк-Львів обвалився міст

Про те, чи шукатимуть винних і як тепер їздити у сюжеті ТСН.19.30.

Володимир певен, народився в сорочці. Він разом з родиною проскочив міст всього за кілька хвилин до обвалу. «То вже була така яма капець, що вже проїжджали вже тільки так "вжух", я вже стормозив, їхав з дитиною в машині. Я кожен день їду у Винники на роботу, тут живу, я на день проїжджаю 2-3 рази», - каже місцевий мешканець Володимир Королевич.

«Зараз ніби відірвані. Не дай Бог комусь швидку викликати. Фактично село лишилося відірване від цивілізації», - додають сусіди Андрій і Степан Люті.

З обох боків обвалу місцеві зібралися тут з самого ранку. Обурюються, мовляв в аварійному стані міст був давно і всі чиновники про це знали. Міст збудували 61 рік тому і від тоді його жодного разу капітально не ремонтували. «Осадку він дав в п’ятницю, вони приїхали, дивилися і в суботу ще гірше було, в неділю ще гірше. Треба було транспорт затримати, фури як йшли 70 кілометрів і то його добили. Бо вони стукали, стукали, вага велика і все», - кажуть місцеві.  

«15 років тому його закріплювали, але казали, що воно все гниле знизу, але яке навантаження було 15 років тому, а яке зараз», – додає місцева мешканка Ольга Лотушинська.

А ще люди думають, як тепер діставатися на роботу в сусідні міста. «Є дві дороги тут на Забужжя, але там дороги фактично немає, бо розбили, є ще об’їзд через Добротвір, але там теж дорога погана... 30-40 кілометрів зайвих мотати», - кажуть люди.

Читайте також: Стало відомо, як об'їхати місце на трасі «Луцьк-Львів», де обвалився міст

Офіційно об’їзд ще не затвердили. Ймовірно вантажівки робитимуть гак у 100 км трасою Київ -Чоп. А от для автобусів та легковиків шлях може бути коротший, але мають обстежити, чи витримають навантаження інші мости і підлатати дороги.  Окремо комісія досліджуватиме і причини обвалу. У поліції кажуть, два тижні тому на підрядника складали постанову. «Було покриття в незадовільному стані, інженерні конструкції», - зазначив керівник патрульної поліції Львівщини Роман Пилипенко.

Підрядник твердить, міст добили фури. Мовляв, постійно ставили знаки про обмеження проїзду великогабаритного транспорту. Але ці знаки кудись зникали. «Дозволено возити 22 тонни, плюс тара машини, виходить 40 тонн, а міст був розрахований на 30 тонн, який вже відслужив все свій час, бетон старіє, залізо старіє, все старіє», - пояснює керівник фірми-підрядника Роман Демчина.

У службі автодоріг торік міст внесли до списку на реконструкцію і роботи мали ось-ось початися. Тепер міркують як зорганізувати бодай тимчасову переправу. «Є 2 варіанта: понтонний міст поставити, або збудувати тимчасову штучну споруду, тобто з відповідними відсипанями», - каже керівник Служби автомобільних доріг Львівщини Олег Береза.

Читайте також: У місті на Волині обвалився міст, є потерпілі, – соцмережі

Тимчасову переправу обіцяють людям приблизно за місць, а от реконструкція мосту триватиме щонайменше рік. Ціна питання приблизно 74 мільйони гривень.

Скільки ще таких аварійних мостів на Львівщині у службі автодоріг не кажуть, але додають, згідно національної програми лише цьогоріч в області планують капітально відремонтувати пів сотні переправ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook