Ціна святкового столу до Нового року-2021 для родини із 4 людей в середньому становитиме 1706 гривень. Киянам доведеться викласти щонайменше 1916,78 грн. Найдорожчими на святкому столі будуть м’ясні продукти, овочі, салат "Олів’є" та шоколадні цукерки.

Читайте також: Епіфаній назвав умову перенесення святкування Різдва на 25 грудня

Про це розповів директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко, пише ТСН.

Так, для оцінки новорічного меню взяли традиційні для столу середньостатистичної сім'ї страви: салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої. Згідно з аналізом, на м’ясні продукти ціни впродовж року зросли на 10-30%. Загалом, 2,5 кг м’ясних продуктів обійдеться українцям на Новий рік у 394,50 грн.

Так, до прикладу, за пів кілограма нарізки з "Салямі" потрібно викласти 89,50 грн, за підчеревину копчену – 100 грн, за свіжий биток зі свинини – 110 грн. М’ясо птиці є найдоступнішим наразі і один кілограм курячого філе коштує, в середньому, 95 грн.

Пів кілограма оселедця обійдеться у 100 грн, 300 грам твердого сиру – у 66 грн, 200 грам вершкового масла – у 38 грн. Молочні продукти подорожчали у 2020 році на 10-12 %.

За овочі потрібно буде, в середньому, витратити до 182,3 грн. До прикладу, 0,5 кг солодкого перцю коштує понад 50 грн, 2 кг картоплі – 19,30 грн, кілограм грибів – 50 грн, пів кілограма свіжих огірків – 22,50 грн, свіжих помідорів – 38,00 грн.

Читайте також: В Україні почали діяти нові карантинні обмеження: що заборонено

Фрукти більш доступні, й обійдуться у 104 грн. Найдорожчими із традиційних продуктів є мандарини – 70 грн/2 кг, банани – 25 грн/1 кг. Лимон коштує 9 грн/200 г.

Пляшка шампанського "Артемівське" до святкового столу потягне близько 100 грн. Міцніші напої значно дорожчі, наприклад, за пляшку коньяку "Шабо" 5-річної витримки потрібно буде викласти 170 грн. Безалкогольні напої обійдуться до 76,60 грн.

Батон білого хліба коштуватиме 24,95 грн, а за шоколадні цукерки доведеться віддати до 170 грн/1 кг.

Для приготування 3 кг "Олів’є" потрібно витратити 159,37 грн. Найдорожчим інгредієнтом страви є ковбаса – 70 грн за пів кілограма, слід купити зеленого горошку – 32,50 грн, солоних огірків – 16,50 грн/200 грам. Загалом ціна салату вища за торішню на 13,8%.

Салат "Оселедець під шубою" коштуватиме українцям, як і торік – 120,37 грн/1,5 кг. Найдорожчими будуть філе оселедця – 100 грн/0,5 кг, майонез – 12,50 грн/180 грам.

Делікатеси обійдуться додатково у щонайменше 470 грн. Так, за баночку червоної ікри потрібно буде заплатити 250 грн, а за 200 г червоної риби – 220 грн. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook