Профспілка працівників освіти і науки звернулась до Кабінету Міністрів з приводу листа Міністерства фінансів "Про підвищення ефективності використання бюджетних коштів у сфері освіти і науки", в якому фінансове відомство надало рекомендації щодо підвищення ефективності використання бюджетних коштів у сфері освіти і науки. Повідомляє ОСВІТА.UA.

Читайте також: Зарплата тренерів спортивних шкіл значно зросте

У профспілці підкреслюють, що більш, ніж цинічними, виглядають пропозиції Міністерства фінансів про підвищення заробітної плати вчителів за рахунок скорочення їх чисельності, "перегляду" діючих умов оплати праці педагогічних працівників з метою "оптимізації" діючих підвищень, надбавок і доплат (тобто їх скасування) на тлі прийняття у 2017 році Закону України "Про освіту" та інших нормативних актів. 

"Обурює пропозиція про збільшення педагогічного навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу до 20 годин на тиждень, що призведе до скорочення 44 тисячі учителів, чисельність яких на сьогодні становить 439 701 особу у закладах комунальної і державної власності, а також до зменшення заробітної плати тих вчителів, які залишаться працювати, погіршення умов їхньої праці, її інтенсифікації, а також зниження якості надання освітніх послуг", – йдеться у зверненні Профспілки працівників освіти до Кабінету Міністрів.

Також у профспілці наголошують, що у разі запровадження таких норм буде звільнений з роботи кожен десятий вчитель.

"Неприпустимим є також положення щодо збільшення співвідношення студент-викладач у закладах вищої освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації та встановлення такого співвідношення у закладах вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації. Навіть мінімальне збільшення співвідношення студент-викладач вже призведе до погіршення якості надання освітніх послуг та скорочення більше 26 тисяч науково-педагогічних працівників з їх загальної чисельності 130 тисяч осіб, в результаті чого лави безробітних поповняться найбільш освіченою елітою суспільства", – зазначили у профспілці.

Читайте також: Двоє волинських педагогів увійшли в ТОП найкращих вчителів України

Виходячи з цього, Профспілка працівників освіти і науки закликає Кабінет Міністрів не допустити звуження трудових прав педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників освіти, пенсіонерів, та осіб, які навчаються.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook