Геннадій Кернес залишив Харкову парки під заставу муніципального майна, туалет за 200 тисяч доларів та багатомільйонні кредити. Нині місто готується до прощання зі своїм очільником. Містяни тричі обирали Кернеса мером: навіть тоді, коли його жодного разу не бачили протягом передвиборчої кампанії, адже від вересня він перебував на лікуванні в берлінській клініці.

Читайте також: Люди просять присвоїти Кернесу звання Героя України та встановити пам'ятник

Про парадокс великого міста і його улюбленого керманича – у матеріалі ТСН.

На стінах Харківської міської ради портрети колишніх мерів: убитий на полюванні Євгеній Кушнарьов та Михайло Добкін, який керував Харковом у 2006-2010 роках, проте фактично ним самим керував Кернес. Його портрета тут поки немає, як і таблички на його кабінеті. Тут досі жартують – це кімната, якій підпис не потрібен. У кабінет Кернеса сьогодні не пускають. 

Якщо попросити харків'ян показати місто, вони обов'язково приведуть до парку Горького. Гордість Харкова − його всі називають "особистим здобутком Кернеса". Хоча все тут куплено в кредит.

"Під цей кредит закладено майно метрополітену та міськради. Це не простий кредит, а під майнову заставу", – каже співзасновник Харківського антикорупційного центру Євген Лісічкін.  

Євген Лісічкін роками вивчав схеми, які використовували, коли відновлювали парк Горького:

"Закуповується рулонний газон і втричі дорожче, аніж ми закупили б за ринковими цінами".

Читайте також: "Робив це двічі": Кернеса визнали міським головою без складання присяги

Одне з найскандальніших місць у парку – це туалет за 200 тисяч доларів. І все це грошей місту не приносить. Головний редактор місцевого сайту Олег Скрипник показує численні новини про шалений різновид схем, за якими відмивають гроші:

"Від початку 2020 року парк заробив 32 тисячі гривень з усіма точками громадського харчування та з десятками атракціонів".

Про корупцію Кернеса говорили всі засоби масової інформації, які йому не належали. Якщо харків'яни про це знають, то чому ж обирали його навіть на смертному одрі?

Розслідувачка Марина Ніколаєва схемам Кернеса присвятила години новинних репортажів, але електорат усе одно обирав саме цього міцного господарника:

"Бачили, що він справжній господар. Міцний на слово".

Бренд Харкова ще на довгі роки – так про Кернеса говорить його соратник і нині секретар міськради Ігор Терехов. За боргові зобов'язання Терехов не переживає і обіцяє добудувати ще й безкоштовний зоопарк. Секретар міськради хоче, аби в Харкові Кернеса не забували, і збирається запропонувати депутатам увіковічити його ім'я:

"Я ініціюю це питання, щоб назвали один з проспектів у місті Харкові". 

Один із найімовірніших варіантів – проспект Науки. На ньому розташований готель "Національ", де жив Кернес. Він займав увесь другий поверх. У готелі – квіти і приспущені стяги. А в номерах, по телевізору, на каналі, який асоціюють із Кернесом, постійно розповідають, що Харків сумує.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook