Вчені виявили, що коронавірус «несподівано часто» викликає надзвичайно рідкісне неврологічне захворювання, яке супроводжується запаленням сірої і білої речовин у спинному мозку.

Читайте також: Чому коронавірус забирає відчуття смаку

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у науковому журналі Frontiers in Immunology, передає ТСН.

Гострий поперечний мієліт – це запалення спинного мозку, яке може викликати біль, параліч і проблеми з чутливістю. Це захворювання дійсно рідкісне: 1,34-4,6 випадку на мільйон осіб на рік. Під час пандемії COVID-19 дослідники помітили зростання випадків захворювання.

Вік пацієнтів, що вивчаються, варіювався від 21 до 73 років, і це захворювання зачіпало чоловіків і жінок приблизно з однаковою частотою. У всіх пацієнтів, розглянутих у дослідженні, був параліч і втрата чутливості, а медична візуалізація показувала наявність уражень спинного мозку.

Читайте також: В Україні знайшли невідомий штам коронавірусу

Загалом причина виникнення гострого поперечного мієліту не зрозуміла. У деяких випадках, хвороба розвивається, здавалося б, без причини. Однак відомо, що вона пов'язана з певними захворюваннями і інфекціями імунної системи, включаючи грип, вірус Зіка, ВІЛ, герпес, кір та краснуху. Можливо, хворобу викликають деякі механізми імунної системи у відповідь на SARS- CoV-2. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook