ВООЗ рекомендувало для збиття високої температури при коронавірусі приймати ліки парацетамол.

Читайте також:"Тяжкість у грудях та брак повітря в легенях": головний герой українського шоу "Холостяк" заразився коронавірусом

Разом із тим, у Всесвітній організації охорони здоров'я не рекомендували використовувати при підозрі на коронавірус інший популярний протизапальний препарат ібупрофен, пише УНІАН.

Парацетамол чи Ібупрофен

Перед рекомендацією ВООЗ, у МОЗ Франції повідомили, що прийом ібупрофену та інших нестероїдних протизапальних засобів може посилити захворювання коронавірусом через маскування симптомів. Але клінічних досліджень, які б пов'язували б цей протизапальний препарат з підвищеним рівнем смертності у разі захворюваності на коронавірусну інфекцію досі немає.

Вже невдовзі після першої заяви ВООЗ все ж змінила свою думку щодо ібупрофену.

"На основі наявної сьогодні інформації ВООЗ не відмовляє від приймання ібупрофену", − заявили в організації й зазначили, що крім уже відомих побічних ефектів не існує інших негативних наслідків приймання ібупрофену для пацієнтів із COVID−19.

Разом із тим, вчені з різних країн все одно схиляються до використання парацетамолу для зниження температури при коронавірусі хоча б тому, що він має менше побічних ефектів.

"Нестероїдні препарати, такі як ібупрофен, якщо їх приймати протягом довгого часу, можуть викликати подразнення шлунка і навантаження на нирки. А це небезпечно для пацієнтів зі схильністю до захворювань шлунка і нирок", − заявив викладач і науковий консультант Ліверпульської школи тропічної медицини Том Уінгфілд.

Парацетамол також рекомендують для зниження температури у дітей, за умови якщо їхня температура вище 38,5 °C, тоді як ібупрофен використовують рідко.

Слід наголосити, що вживати парацетамол і ібупрофен для профілактики не можна, і навіть небезпечно, адже, як заявляє відомий український лікар Євген Комаровський, жарознижувальні засоби слід використовувати тільки за прямим призначенням, тобто симптоматично.

Після заяв про небезпеку препарату ібупрофен при коронавірусі, попит на парацетамол в аптеках значно виріс.

У Франції довелося обмежувати продаж ліків на його основі. Скуповувати парацетамол почали й в Україні. Одна з українських фармкомпаній навіть пообіцяла до кінця березня випустити додатковий мільйон упаковок препарату "Парацетамол".

Читайте також: Країни Європи повертають Китаю недостовірні експрес−тести, які також купувала Україна

Що таке парацетамол

Парацетамол − це лікарський засіб, що має знеболювальну та жарознижувальну дію.

Препарат створили в Університеті Джонса Хопкінса 1877 року. Наразі він випускається у формі пігулок, суспензій, сиропу та в порошках.

Парацетамол широко використовують для полегшення різного виду помірного болю: головного, зубного, невралгії, м’язового, ревматичного, менструального, у разі опіків, травм.

Однак, вчені не рекомендують використовувати парацетамол вагітним через те, що він негативно впливає на розвиток дитини, включно з аутичними розладами.

Вживати парацетамол потрібно згідно з дозуванням вказаним в інструкції, бо передозування цього препарату призводить до важкого ураження печінки. Також парацетамол протипоказаний при вживанні алкоголю.

Читайте також: "Тіло батька винесли з лікарні у мішку і зачинили двері", – дочка розповіла, як забирали померлого від коронавірусу

Що таке Ібупрофен

Ібупрофен − це нестероїдний протизапальний лікарський засіб, з групи похідних пропіонової кислоти має болезаспокійливу і жарознижувальну дію. Він був синтезований Стюартом Адамсом і Джоном Ніколсоном у 1962 році.

Застосовують для лікування ревматоїдного артриту, остеоартрозу, анкілозивного спондиліту і при різних формах суглобових і позасуглобових ревматоїдних захворювань, а також больового синдрому при деяких запальних поразках периферичної нервової системи.

Останнім часом ібупрофен все частіше застосовують як антипіретик для симптоматичного лікування гарячкових станів при інфекційних захворюваннях (грип, ГРВІ тощо), у тому числі у дітей за певних умов.

Досліджень щодо властивостей ібупрофену при симптомах COVID−19 проведено не було, але раніше було вивчено вплив препарату при інших респіраторних інфекціях.

Було доведено, що в низці випадків він дійсно може погіршувати стан хворого.

Основний висновок експертів полягає в тому, що протизапальний компонент ібупрофену може знижувати ефективність імунної системи людини в боротьбі з вірусом.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook