Спостерігачі Комітету виборців України (КВУ) повідомили правоохоронцям про понад 20 фактів підкупу виборців напередодні місцевих виборів до об'єднаних територіальних громад (ОТГ). У деяких випадках правоохоронці відкрили кримінальні провадження.

Читайте також: У неділю в Україні пройдуть вибори у 40 громадах

Як йдеться у повідомленні КВУ на сторінці у "Фейсбуці" в суботу, факти підкупу зафіксовані в більшості об'єднаних громад, зокрема, в Одеській, Волинській, Луганській, Запорізькій, Полтавській, Рівненській, Кіровоградській та Чернівецькій областях, передає Інтерфакс-Україна.

У Тернопільській, Одеській, Дніпропетровській, Волинській та Харківській областях правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом підкупу виборців. Так, в Одеській області співробітники прокуратури виявили факти підкупу в місті Кілія (центр Кілійської ОТГ). За даними слідства, схема підкупу передбачала обман виборців і укладення безоплатних угод з кандидатом для проведення агітації, а в результаті – голосування за певних осіб в обмін на грошову винагороду (600 грн).

Роздачу товарів і продуктових наборів зафіксовано в 9 ОТГ (у Запорізькій, Волинській, Луганській, Рівненській, Херсонській та Чернівецькій областях). У Волинській області кандидати роздавали виборцями курчат і комбікорм, у Запорізькій – будівельні матеріали і дрова, в Луганській – медикаменти, в Чернівецькій і Рівненській областях – продукти харчування і алкогольні напої, зазначили в КВУ.

Голова КВУ Олексій Кошель припускає, що 90% справ про підкуп виборців або не дійдуть до суду, або "розваляться" в процесі розгляду.

"Одним із механізмів поліпшення ситуації і збільшення кількості судових вироків стосовно організаторів підкупу може стати ухвалення урядового законопроекту, що передбачає збільшення відповідальності за підкуп і надання для правоохоронців нових інструментів в боротьбі з цим явищем", – вважає О.Кошель.

Місцеві вибори в 40 об'єднаних громадах відбудуться в неділю, 29 квітня.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter