Українців у першому місяці весни чекає багато нововведень.

Читайте також: Календар свят і вихідних на березень 2021: що будемо відзначати

Серед найголовніших подій березня 2021 року − масова вакцинація населення від коронавірусу, індексація пенсій, нові ціни на продукти і перехід на літній час, пише Апостроф.

Тарифи на послуги ЖКГ

У березні максимальна ціна на газ складе 6,99 за один кубометр. Деякі постачальники газу вже почали знижувати ціни нижче максимальної позначки (від 6,7 до 6,96 за один кубометр). Ціни на тепло і гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону змінюватися не будуть.

Ціна на електроенергію залишиться незмінною до кінця березня. Як відомо, у січні було скасовано пільговий тариф на перші 100 кВт і для населення діє єдиний тариф − в 1,68 гривні за кВт. Для частини населення передбачено виплату компенсації за підвищення тарифу − це стосується тих, у кого встановлено електроопалення.

Підвищення пенсії

З 1 березня почнеться індексація пенсій, виплати в середньому підвищаться на 11% (від мінімальних 100 гривень до 308 гривень). В першу чергу будуть переглянуті виплати для тих, хто отримує пенсію за вислугою років, у зв'язку з втратою годувальника та інвалідності. Особам, у яких є необхідний страховий стаж (30 років для жінок і 35 років для чоловіків) − почнуть виплачувати 2200 гривень.

Доплату до пенсії не отримають:

  • ті, хто отримує соціальну пенсію,

  • пенсіонери, які пішли на відпочинок в 2021 році,

  • військові пенсіонери, судді і прокурори,

  • колишні державні службовці, якщо їх пенсія перевищує пенсію за віком.

Масова вакцинація від коронавірусу

З 24 лютого в Україні почали робити щеплення проти коронавірусу. Згідно з планами МОЗ, в березні має відкритися запис в чергу на вакцинацію для всіх бажаючих.

Влада обіцяє, що це можна буде зробити декількома способами:

  • через додаток "ДІЯ";

  • через контакт-центр МОЗ;

  • через сімейного лікаря;

  • через спеціальний сайт (який поки що не працює).

Зареєстровані в електронній черзі отримають повідомлення, в якому їм запропонують вибрати пункт вакцинації, місце, дату і час візиту. Така процедура передбачена для більшості українців віком від 18 до 59 років (люди старшого віку, медики, військові, співробітники держбезпеки, педагоги отримають пріоритетне право отримати щеплення раніше).

За розрахунками влади, в березні в Україну надійдуть нові партії вакцини Covishield (AstraZeneca), а також препарат виробництва Pfizer / BioNTech в рамках механізму COVAX.

Читайте також: З 1 березня в Україні підвищать пенсії: як зміняться виплати

Залізничні квитки подорожчають

З 1 березня на 2% виросте ціна на залізничні квитки. Це підвищення є плановим, також в "Укрзалізниці" анонсували щомісячне підвищення тарифів до кінця року − по 2% в місяць.

Ціни на продукти

Експерти прогнозують зниження цін на популярні продукти в березні. Це торкнеться яєць, які вже різко подорожчали на початку року. Також на 5% подорожчають хліб, макарони, кондитерські вироби, цукор і масло.

ЗНО для випускників

5 березня завершиться реєстрація на участь у зовнішньому незалежному оцінюванні 2021 року. До 30 квітня зареєстровані учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення−перепустки, де буде вказано час і місце проведення тестування.

Перехід на літній час

У березні українці отримають додатковий вихідний день − у понеділок, 8 березня, коли відзначають Міжнародний жіночий день. Таким чином українців чекає довгий уїк-енд: 6, 7 і 8 березня.

Традиційно в ніч з 27 на 28 березня Україна перейде на літній час. О 3:00 ночі потрібно буде перевести стрілки годинника на одну годину вперед.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook