Українці, які були працевлаштовані неофіційно, не зможуть претендувати на пенсію, якщо в терміновому порядку не змінити деякі законодавчі норми.

Читайте також: Українцям перерахують пенсії: хто отримає доплати

Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна, повідомляє Слово і Діло.

За словами Лазебної, Мінсоцполітики розробляє законопроект для вирішення цієї проблеми. Документ має внести у законодавство зміни, які дозволять працюючим «в тіні» українцям отримати право на нарахування страхового стажу.

«У пів мільйона людей не буде необхідних 15 років, які дають їм право піти на пенсію в установленому віці. І ми над цим працюємо. Ми розробили законопроект і відправили його на експертизу в Міжнародну організацію праці, і будемо просувати його далі», – заявила Лазебна.

Ще одна проблема, з якою можуть зіткнутися майбутні пенсіонери, за словами міністра, – це недобір стажу через неповну зайнятість. Така форма зайнятості в Україні досить поширена, оскільки дозволяє офіційно платити працівнику меншу зарплату і менші податки з неї. Однак її поширення може призвести до масового недобору стажу надалі.

Так, на пенсію в 60 років зможуть вийти ті, у кого є 28 років стажу.

Якщо 28-річного стажу у громадянина немає, то його мінімальний вік для виходу на пенсію в період з 1 січня по 31 грудня 2021 року становитиме 63 роки (за наявності стажу 18−28 років). Зі стажем від 15 до 18 років у 2021-му можна вийти на пенсію при досягненні 65-річного віку.

Мінімальний стаж щороку буде збільшуватися на один рік. Громадяни, які не матимуть відповідного стажу, замість пенсії будуть отримувати соціальну допомогу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook