Покрову Пресвятої Богородиці віруючі православного сповідання святкуватимуть 14 жовтня. Цей день є неперехідним великим православним святом, яке в народі пов'язаний із зустріччю осені та зими. В цей особливий день існує безліч прикмет, заборон і традицій, про які важливо знати і пам'ятати. 

Читайте також: У МОЗ пояснили, які регіони можуть перевести на дистанційне навчання

З чим пов'язане свято Покрови

Покрова не входить в число дванадесятих свят, бо присвячена подіям, які відбулися не в роки життя Божої Матері. В основі свята Покрови лежать події, які трапилися в Константинополі на початку десятого століття Про це пише 24tv.

Коли в черговий раз на Візантію здійснили набіг племена варварів, жителі міста почали шукати порятунку у Влахернському храмі, в якому зберігалися риза Богоматері, Її головний покрив, і молилися.

Переказ свідчить, що в цю ніч відбулося об'явлення Пресвятої Богородиці, яка в оточенні святих йшла по повітрю. Поруч з нею були пророк Іоанн Предтеча та апостол Іоанн Богослов. Закінчивши молитися Богородиця зняла з голови омофор (покров, покривало) і розкрила його над людьми. Чудесний покров захистив місто, в цю мить піднялася буря, яка розметала кораблі загарбників.

У народі цей день пов'язують з моментом зустрічі осені і зими та настанням перших холодів. В цей час зазвичай з'являвся перший іній, а з дерев опадало все листя. Але зараз клімат змінився, і значення прикмет свята стало скоріше номінальним.

Традиції та обряди 14 жовтня

З Покровою завершувалися всі сільськогосподарські роботи, люди готувалися до зими, влаштовували галасливі народні гуляння і ярмарки. Порядок у будинках наводили напередодні, бо 14-го працювати не можна.

Особливу увагу приділяли розпалюванні печі. Вважалося, що якщо на Покрову витопити піч яблунею, то всю зиму в будинку буде тепло. Гілочками яблуні і вишні обкурювали хату для благополуччя та удачі.

Також на Покрову пекли млинці, і обносили ними кути, щоб задобрити домовика. Увечері влаштовували застілля і гуляння. В цей день теж потрібно робити дарунки бідним і сиротам.

Читайте також: "Ми йдемо до НАТО", – Зеленський

З Покрови розпочиналася пора весіль. Дівчата, які мріяли вискочити заміж, йшли до церкви та ставили святкову свічку біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці. Вважалося, хто перший це зробить, той раніше й заміж вийде, а молитва допоможе щастю в майбутньому союзі.

Звичайно ж у цей день прийнято звертатися з молитвою до Богородиці та просити в неї міцного здоров'я, допомоги, підтримки і захисту, а також допомоги в сімейному житті, і, звичайно ж, коханні. Якщо це робити, протягом усього року Богородиця оберігає людину, яка у неї в цей день просить допомоги, покриваючи її своїм покровом.

Що не можна робити у свято Покрови Пресвятої Богородиці

Як і в будь-яке велике релігійне свято в цей день не можна працювати по дому і господарству. Навіть готувати щось серйозне в цей день забороняється.

Суворо заборонено лаятися, лихословити, вживати спиртне, позичати гроші і просити в борг.

Також не можна відмовляти в цей день сватам. За повір'ям до дівчини, яка відмовила сватам, ще три роки не прийдуть свататися.

В цей день краще не митися і не стригти нігті, потрібно робити це заздалегідь.

Прикмети свята Покрови Пресвятої Богородиці

  • Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.

  • Якщо дуб і береза на Покрову скинуть все листя, то рік буде легкий, а якщо не всі - до суворої зими.

  • Звідки на Покрову вітер дме, з тієї сторони і чекай на перші морози.

  • Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима нескоро прийде.

  • Яка погода на Покрову, такою вся зима буде.

  • Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше будуть хворіти.

  • Весело Покрив проведеш – гарного нареченого знайдеш.

  • Якщо хлопець на Покрову доглядає за дівчиною, він стане її нареченим.

  • Якщо зіграти весілля на Покрову – молоді будуть жити душа в душу.

Зазначимо, що в Україні Покрова, 14 жовтня, є вихідним днем. Адже в середу ми відсвяткуємо офіційне державне свято – День захисника України.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook