Міністерство закордонних справ Польщі відмовляється надавати субсидії на закладання плантацій малини в Україні попри те, що садівничий кооператив з України раніше виграв грант у міністерства.

Читайте також: Кожної хвилини дві людини з України їдуть на заробітки

Про це пише польський сайт аграрних новин Sadyogrody.

Зазначається, що інформація про відмову від фінансування українського проекту з’явилась у відповідь на заяву голови Незалежної профспілки польських фермерів "Солідарність" Терези Халас про можливі негативні наслідки такого кроку для ягідного бізнесу Польщі.

Раніше проект "Західноукраїнський садівничо-городницький кооператив" виграв грант у 61 тис. євро на конкурсі МЗС Польщі під назвою "Польська допомога", який координує ООН.

Він передбачав створення у Волинський області 10 га малинових плантацій, де мали посадити 70 тис. саджанців урожайних сортів малини, надання технічного обладнання і комплексної експертної підтримки. Також проект передбачав укладення довгострокових контрактів із садівниками та переробними підприємствами Польщі.

Читайте також: У Польщі визнали, що використовували українців для економічного зростання

"Як незалежна організація, НПФ "Солідарність" виступає проти такої діяльності. Ця діяльність може лише погіршити складну ситуацію, в якій опинились польські виробники плодово-ягідної продукції через критично низькі ціни цьогоріч. Я хотіла б наголосити на тому, що безкоштовна комплексна допомога для створення плантацій малини в Україні (зокрема, саджанці найкращої якості, безкоштовну професійну консультаційну допомогу) призводить до погіршення цінової ситуації на ринку і ставить українських фермерів в привілейоване становище, порівняно із польськими фермерами", — написала Халас в листі до МЗС, вимагаючи докладного пояснення ситуації.

З відповіддю у МЗС Польщі не забарились.

"Беручи до уваги ситуацію і сумніви, які були висловлені одразу кількома організаціями, я вирішив припинити дію договору про субсидіювання проекту «Західноукраїнський садівничо-городницький кооператив». Тому подальша діяльність за проектом, зокрема передача саджанців малини українській стороні, не буде реалізована", — відповів помічник секретаря МЗС Польщі Анджей Папьежа.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter