В Україні відкрили ще одну справу проти Петра Порошенка. Вона стосується депортації Михайла Саакашвілі 12 лютого 2018 року. Пише видання "Страна".

Читайте також: Скандальний нардеп від партії Порошенка відпочивав у елітному ресторані із загадковою жінкою (фото)

Лідера "МіхоМайдану" примусово вивезли до Польщі, викравши з київського ресторану "Сулугуні", навіть не дозволивши доїсти обід, який складався в той день з хінкалі, хачапурі і долми. Про те, як розгортався конфлікт Саакашвілі та Порошенка 

Цілих півроку напередодні цієї події Саакашвілі проводив по всій Україні акції протесту за імпічмент Порошенка. Тому роль екс-президента в його депортації була більш ніж очевидною. Спочатку він позбавив Міхо громадянства, потім спробував посадити. А коли і це не вийшло – вислав з країни.

Однак в травні 2019 року – після перемоги на виборах Володимира Зеленського, Міхо повернувся в Україну і отримав назад відібраний Порошенком паспорт. А через кілька місяців написав на екс-президента заяву в Генпрокуратуру.

Він звинуватив Порошенка в перевищенні влади, заявляючи, що за його вказівкою Саакашвілі вигнали за кордон. Справу з цього приводу відкрили практично відразу, що обіцяє для експрезидента погані новини.

На що скаржиться Міхо

7 жовтня на сайті Генпрокуратури з’явилося коротке повідомлення: "Генеральна прокуратура вивчила заяву громадянина України Саакашвілі про вчинення стосовно нього кримінальної злочину, а саме – зловживання владою або службовим становищем для незаконного примусового видворення з території України.7 жовтня 2019 відповідні відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).Призначена група процесуальних керівників, досудове розслідування доручено Державному бюро розслідувань".

Читайте також: "На, с*ко, подавись!" – Порошенко і Гордон влаштували перепалку через липецьку фабрику Roshen

Як стало відомо, в ЄДР згадано ім’я Порошенка, з яким правоохоронці за попередньою змовою видворили Міхо з країни.

Формально Міхо депортували тому, що у нього не було українського громадянства. А в статусі біженця суд йому відмовив. Фактично – через особисту неприязнь президента, вважає заявник.

"Згідно із заявою, яка прийшла в Державне бюро розслідувань, службові особи правоохоронних органів, діючи за попередньою змовою з Порошенком, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби здійснили умисні дії, спрямовані на незаконне вивезені Саакашвілі з території України, чим заподіяли збитків його охоронюваним законом правам та інтересам, що призвело до тяжких наслідків", – йдеться в фабулі кримінального провадження.

Хто викрадав Саакашвілі в минулому році

В ресторан "Сулугуні", де Міхо доїдав хінкалі, увірвалися люди в камуфляжі і заламали ватажка МіхоМайдану.

Читайте також: Експрезидент Порошенко намагався вбити Надію Савченко (відео-зізнання)

З тих пір його кілька годин ніхто не бачив, а потім Саакашвілі вже в кінці дня подзвонив своїм соратникам з Польщі.

Операцію офіційно взяли на себе Держприкордонслужба, поліція і міграційна служба.

"12 лютого військовослужбовці Держприкордонслужби спільно з представниками Міграційної служби та Національної поліції довели до Саакашвілі рішення компетентного органу про його повернення в країну попереднього перебування. Однак під час виконання процедури на представників правоохоронних органів накинулися невідомі з оточення Михайла Саакашвілі. Прикордонники змушені були захищатися і застосували силову підтримку", – повідомив спікер прикордонників Олег Слободян на своїй сторінці в Facebook, явно ставлячи тему з ніг на голову: спецназ нібито не нападав, а захищався.

Операцію по видворенню курували двоє людей. Це начальник Держохорони Валерій Гелетей і головний охоронець Порошенка – Юрій Федоров. Обидва вірні люди екс-президента. Захоплення ж здійснювали безпосередньо співробітники Управління держохорони. Сліди Держохорони миготіли навколо Саакашвілі не вперше. Ще за кілька днів до викрадення з "Сулугуні" Міхо збиралися затримати біля готелю Fairmont. Керував операцією деякий Сергій, який раніше в якості співробітника Управління державної охорони не пускав журналістів на весілля сина Юрія Луценка.

Але повернемося до депортації. У ЗМІ тоді заявляли, що Міхо вивезли до Польщі на приватному літаку Порошенко Raytheon 390 Premier.

"Спікер прикордонників каже, що Саакашвілі повернули до країни, з якої прибув. Тобто, мабуть, до Польщі. У той же час, з Києва деякий час тому в сторону Варшави нібито вилетів літак Raytheon 390 Premier. Найцікавіше, що таким же, як повідомляли ЗМІ, в Молдову з України було вислано тамтешнього бізнесмена В’ячеслава Платона. Говорили, що на прохання тамтешнього олігарха Володимира Плахотнюка, друга Петра Порошенко", – говорив журналіст Сергій Щербина.

Власне, тільки ледачий тоді не говорив про те, що Міхо вислали за особистою вказівкою Порошенко.

Через два тижні сам Петро Порошенко прокоментував вигнання Міхо.

"Питання реадмісії з Польщі після порушення закону, вчиненого Саакашвілі і групою інших осіб при перетині кордону, що було підтверджено судом, було проведено юридично бездоганно", – зазначив президент.

Після цього влада протягом місяця зачистила "МіхоМайдан" під Верховною Радою, але було вже пізно. Промайданівський табір був розколотий. Половина його ненавиділа Порошенко, а щотижневі акції протесту, а також постійне і неприкрите переслідування Саакашвілі завдали удару по авторитету влади.

Всі зрозуміли, що Порошенко займається особистою помстою на очах у всієї країни. І депортація Міхо тільки зміцнила цей образ. Що внесло свою лепту в поразку президента на виборах.

Яку перспективу має ця справа?

Правоохоронці вважають, що встановити ланцюжок наказів знизу до верху – хто саме розпорядився видворити Міхо – завдання цілком реальне. Принаймні частина виконавців все ще знаходиться на території України. А згаданий вище Юрій Федоров в травні був призначений тоді ще президентом Порошенко заступником начальника Головного управління розвідки Міноборони. І не було даних, що його звільнили з цієї посади.

Крім того, у екс-президента є мотив, який не вимагає доказів – Саакашвілі оголосив йому політичну війну і погрожував імпічментом. Але ще цікавіше тут – політичні перспективи справи. Яка може стати головним козирем в колоді кримінальних проваджень проти екс-президента.

Читайте також: Порошенко з тортом: екс-президент святкує день народження на елітному курорті (фото)

Кейси, за якими зараз допитують Порошенко – по відмиванню грошей на продажу "Ленінської кузні", по "Прямому каналу", по посилці моряків через Керченську протоку, у справі про призначення членів Вищої ради правосуддя, по незаконному перетину кордону в момент польоту на Мальдіви і назад, незалежно від доказової бази по ним виглядають в політичному сенсі "складними" для суспільства.

Сенс одних з них (наприклад, по відмиванню грошей) взагалі складно зрозуміти звичайним людям. Інші (зокрема, щодо Керченської протоки) можуть викликати шквал звинувачень проти влади, що та підіграє Росії. А ось зі справою Саакашвілі все може скластися інакше. Екс-президент сам цілком відкрито переслідував колишнього одеського губернатора. І якщо тепер піде зворотній процес, він буде сприйнятий в суспільстві як справедлива відплата. У будь-якому випадку, причетність Порошенко до цієї справи для суспільства є само собою зрозуміле фактом.

Крім того, Міхо – людина, прийнята на Заході. І якщо за його заявою влада заховає Порошенка в тюрму, її вже ніхто не звинуватить у підіграванні Путіну (Міхо – його особистий ворог). Про те, що справа з приводу незаконної депортації Саакашвілі є перспективним напрямком, ще минулого тижня писав відомий юрист Андрій Портнов, який зараз є головним “двигуном” справ проти представників колишньої влади (зокрема, саме за заявою представників його юридичної команди відновили розслідування справи проти Пашинського, за якою його відправили до в’язниці).

"Шановні начальники, якщо ви так довго розвертаєтеся по економічних злочинах і мародерству головного державного злочинця, у вас є кілька швидких, простих і одноепізодних справ – незаконна депортація Саакашвілі силами державної охорони Порошенко, вивезення в Молдову підозрюваного в корупції судді Чауса силами спецслужб і УДО, протиправне анулювання громадянства бізнесменові Платону з вивезенням його з країни на чартері Порошенко і незаконне скасування конкурсу і призначення членів ВРП після поразки фігурант а в другому турі президентських виборів. Будь-яку беріть, ведіть її на запобіжний захід і рухайтеся до першого вироку. Ну або вже офіційно сідайте з ним за стіл і обговорюйте Штайнмайера", – написав Андрій Портнов.

Це було написано на минулому тижні. А вже на цій з’явилося повідомлення про відкриття кримінального провадження. І на це є кілька причин. По-перше, у Зеленського явно затягли з посадками, яких все вже втомилися чекати. І форсування справ проти Порошенка аж до пред’явлення йому підозри, може повернути розчарованому виборцю деяку надію.

По-друге, видно, що мирний процес на Донбасі явно затягується. Зеленський не пройшов випробування першим Майданом і прогнувся під націоналістів, зірвавши розведення військ після акцій протесту в Києві. В таких умовах миру швидше за все не буде. Як і зниження комунальних тарифів, завищених до небес попередньою владою. Глава Мінфіну вже дала зрозуміти, що тарифи як мінімум залишаться колишніми.

Все це може викликати сильне розчарування серед виборців, які голосували за Зеленського заради миру і припинення “тарифного геноциду”. І нова атака на Порошенко – а в перспективі і його посадка – можуть поправити цю ситуацію, відвернути найгучнішою сенсацією від поточних проблем.

По-третє, нова справа – це натяк і самому Порошенку, який активно підтримує акції націоналістів проти Зеленського. Хоча, звичайно, не варто переоцінювати в них роль екс-гаранта: праворадикали і без нього будуть активно чинити опір "формулі Штайнмайера" і мирного врегулювання. Точно так само, як і посадка Юлії Тимошенко в 2011 році не запобігла початку нового Майдану.

Читайте також: ГПУ готує підозру Порошенку у зловживанні владою, – ЗМІ

Інша справа, якщо посадкою Пашинського і Порошенко справа не обмежиться. А в тюрму слідом за ними вирушать і ключові персонажі, які відповідальні за політику колишньої влади і які зараз потенційно можуть розгойдати ситуацію в країні.

Це, в першу чергу, Парубій, Турчинов, лідери радикальних націоналістичних організацій. Крім того, необхідна чистка від їх прихильників силових структур, включаючи керівництво МВС. Тобто в цілому – ліквідація політичної "інфраструктури війни", яка була створена в попередні роки.

При таких умовах ситуація в країні може справді змінитися, в тому числі відкриється реальна дорога до миру на Донбасі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook