Голова комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної ради Микола Сольський розповів про цінову політику на землю після запуску земельної реформи.

Читайте також: Катастрофа озера Світязь: на деяких ділянках берегу вода відійшла на 90 метрів (фото)

Про це він сказав в інтерв’ю РБК-Україна.

Після відкриття ринку, скільки буде коштувати земля і від чого залежить ціна?

Він заявив, що ціна на емфітевзис зростає кожен рік, так само як і орендна плата. Якщо нічого не робити, то вона зросте на 5-10% у наступному році. Після зняття мораторію ціна зросте на 10-20%.

У тисячах доларів це скільки?

Зараз оформлення землі по Україні – в середньому півтори тисячі доларів за гектар. Але тут є зрозумілий хороший ефект. Коли ми зараз оформляємо довгі договори оренди або емфітевзиси, то платимо податок 19,5%, за звичайним договором купівлі-продажу буде 6,5%.

Яка проблема виникає з емфітевзисами. Наприклад, в ОТГ оформлено 80% земель, один раз на 49 років сплачена орендна плата і податок. І все – 49 років більше ніяких податків. Наші опоненти просто не замислюються про такі речі.

Читайте також: Ігор Палиця та волинські нардепи разом із аграріями виступили проти продажу української землі іноземцям

Такі випадки є?

Звичайно. Через два-три тижні буде реформа земельного податку, правильна і зрозуміла, щоби вивести аграрний ринок із тіні, перевівши всіх фермерів на четверту групу єдиного податку.

Після цього, як у всьому світі, ви повинні платити щороку земельний податок, який йде в місцевий бюджет. Весь ринок на це погодиться. Коли ми кожен рік переносимо мораторій, ми себе заганяємо в неймовірну кількість проблем. Чим далі, тим гірше для всіх.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook