В Україні у разі зростання кількості хворих на коронавірус буде посилено карантинні обмеження. Але для вакцинованих від COVID-19 громадян можливі певні ослаблення.

Читайте також: Повідомили, на скільки ще продовжать карантин в Україні

Про це очільник МОЗ Віктор Ляшко в інтерв'ю «Українському радіо».

Ляшко пояснив, що наразі Україна в «зеленій» зоні і діють загальні правила профілактики коронавірусу і вимога носити захисні маски. Втім, якщо буде зростання кількості випадків, зростання госпіталізації, уряд буде змушений переводити регіони до «жовтого», «помаранчевого» або «червоного» рівня. І, як додав Ляшко, від цього залежатиме рівень або кількість обмежувальних протиепідемічних засобів, які вживатимуться на певній території. 

Водночас, очільник МОЗ допустив, що навіть у разі «червоної» зони, певні заклади зможуть працювати, якщо там буде вакциновано понад 80% колективу.

«Навіть, якщо в регіоні буде оголошено червоний рівень небезпеки, це означає, що велика кількість захворівших і госпіталізованих і система охорони здоров’я може не справитися з кількістю госпіталізованих і вимагатиме від держави більш жорстких обмежень, то ми, попри це, дозволимо функціонувати певним закладам, наприклад школам, якщо колектив вчителів буде провакцинований на понад 80%», – заявив Ляшко.

Читайте також: Коли в Україні можуть ввести привілеї для вакцинованих

Крім того, він допускає, що також за умови вакцинації, дозволять працювати у «червоній» зоні, кінотеатрам, музеям та іншим масовим заходам.

«Для нас, медиків, важливо не допустити колапсу системи охорони здоров’я. Також економіка країни не повинна впасти, бо від цього залежить фінансування зарплат медичних працівників, закупівлі препаратів тощо», – пояснив Ляшко. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook