В результаті інтенсивних дощів і поривів вітру 22 і 23 червня затопило вісім областей України, в основному на заході. Там піднявся рівень води в річках, затопило будинки, розмило дороги, повалило дерева і частково зруйнувалася дамба.

Читайте також: На Волині внаслідок негоди знеструмлено 17 населених пунктів

У пресслужбі Міністерства внутрішніх справ зазначили, що рятувальники відкачали вже близько п'яти тис. кубометрів води. Фото і відео наслідків негоди опублікували користувачі соціальної мережі, пише Обозреватель.

У західних областях оголосили третій (червоний) рівень небезпеки.

Через дощ постраждали Івано-Франківська, Чернівецька, Кіровоградська, Вінницька, Полтавська, Львівська, Одеська та Рівненська області.

Президент Володимир Зеленський обговорив з урядом питання допомоги українцям, постраждалим від сильних повеней, і поставив завдання відправити в регіони гуманітарний вантаж.

У Національній поліції заявили, що станом на 12:30 23 червня підтоплені 73 населені пункти, в одинадцятьох районах затоплено 450 домогосподарств, а також зруйновано 6 дерев’яних мостів і частково розмито дороги.

Негода на заході України
Негода на заході України
Негода на заході України

У Карпатах через руйнування, спричинені потужними зливами, загинуло троє людей – 2 жінки та чоловік. Так, у селі Дземброня літня жінка впала у бурхливий потічок і потонула. У Яблуниці в річку злетів автомобіль – водій та пасажирка загинули.

Читайте також: Україну накриють дощі з грозами: синоптикиня уточнила прогноз на початок тижня

Західну Україну затопило після зливи

"Тим часом на Прикарпатті та Буковині – біда. Колишній струмок = стихійна річка. Висока вода зносить все, що їй попадається на шляху", – написала Наталка Макогон на сторінці в Facebook.

Дівчина зазначила, що місцями потік води могли утримати ліси, яких давно немає.

Західну Україну затопило після зливи

На записі видно, що в результаті зливи на дорогах утворилися справжні річки. Через сильний потік води місцеві жителі не можуть самостійно безпечно пересуватися.

Катастрофічна ситуація виникла і на дорозі Микуличин – Яремче. Там дорогу просто завалило уламками стовбурів дерев і камінням.

Буковину і Прикарпаття затопило після зливи

Крім того, в Яремче розмита внаслідок потопу дорога обвалилася практично під ногами у дітей.

"В Івано-Франківській області вже кілька днів тривають інтенсивні дощі і прогнозуються ще, як мінімум, на два дні. Піднімається рівень води в річках, розливи річок підтоплюють житлові будинки, домогосподарства. У гірській місцевості активізувалися зсувні процеси, які перекривають дороги", – відзначили в пресслужбі МВС.

У Львівській області через тривалі сильні дощі вийшла з берегів річка Туринка в районі села Зарічне. В результаті повені затопило близько 100 житлових будинків і 105 господарських споруд. На місці події продовжують працювати рятувальники і поліцейські.

Річка Туринка вийшла з берегів
Річка Туринка вийшла з берегів
Річка Туринка вийшла з берегів
Річка Туринка вийшла з берегів

Станом на 17:00 23 червня, як повідомляється на сайті ДСНС, роботи з ліквідації наслідків негоди тривали в чотирьох областях: Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій і Львівській.

Наслідки негоди в Івано-Франківській області:

  • на території 13 адміністративних районів підтопило 866 домогосподарств, 604 житлових будинки, 210 присадибних ділянок, 23 пішохідних та 13 автомобільних мостів;

  • розмито 15340 метрів автомобільних доріг, 29 населених пунктів залишилися без дорожнього сполучення;

  • відбулося дев'ять зсувів;

  • зруйновано 280 метрів берегоукріплень.

Вертоліт рятувальників Eurocopter Н225 доставив для жителів Верховинського району, з якими було відсутнє транспортне сполучення, 2150 кг продуктів харчування (борошно, цукор, крупи, хліб).

У Закарпатській області:

  • підтоплено 70 дворогосподарств та 40 гектар пасовищ;

  • відбулися переливи через автодорогу державного значення Н-09 Мукачево-Рогатин у с. Костилівці Рахівського району в двох місцях (протяжністю 100 м, рух транспорту було зупинено), в с. Білизні (рух транспорту було зупинено), в с. Кваси в одному місці (протяжність 50 м) і в районі Рахова (протяжністю 100 м, рух транспорту було зупинено).

Негода на заході України

У Чернівецькій області:

  • у м. Вижниці було зруйновано тіло дамби на р. Черемош, вода знесла берегоукріплення;

  • поблизу с. Розтоки Путильського району на автодорозі регіонального значення Р-62 Чернівці-Верховина змило частину дорожнього полотна з утворенням провалу.

У Львівській області було підтоплено близько 100 житлових будинків, 105 господарсько-нежитлових споруд, недіюча школа, ветеринарний пункт, два продуктові магазини та бібліотека.

Негода на заході України
Негода на заході України
Негода на заході України
Негода на заході України
Негода на заході України

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook