В Україні існує офіційна економіка, яка працює за ринковими правилами. На противагу їй також існує тіньова економіка, яка стосується переважно надр. Адже на Поліссі вже не перший рік процвітає великий і прибутковий незаконний бізнес, з якого правоохоронці щодня отримують до 800 доларів.

Читайте також: Українець намагався перевезти до Польщі 300 кілограм незаконного бурштину

Про це в ефірі інформаційно-політичного ток-шоу "Прямим текстом" на телеканалі ZIK говорив політик Єгор Фірсов. 

"Так сталося, що сама природа подарувала Україні напівдорогоцінний камінь, поклади якого розташовані у Рівненській, Житомирській та Волинській областях. Якщо на законодавчому рівні врегулювати його видобуток, так як це працює з рудою, піском та іншим, то можна було дати не тільки робочі місця людям, а й підняти економіку", – сказав Фірсов.

Але, за його словами, в Україні все працює інакше. І окремим чиновникам та правоохоронцям вигідніше брати данину. Тому їм невигідно, щоб цей бізнес узаконили.

"Нещодавно був у тих краях. І місцеві жителі кажуть про чіткі цифри. Наприклад, є клондайк, на якому працює 80 моторів та помп. Щодня кожен клондайк віддає хабар у близько 800 доларів СБУ, прокурору і Нацполіції. Але, звичайно, першими стоїть Нацполіція, бо вона "кришує" цей бізнес", – зазначив він.

Він підрахував, якщо 80 місць видобутку помножити на 800 доларів, то за день можна  отримати 64 тисячі доларів готівкою.

"Місцеві кажуть, що половина з цих грошей йде на Київ, половина осідає серед місцевих "кришувальників". Але такі гроші існують. Тому я зустрічав багатьох експертів, які казали: якщо легалізувати бурштиновий промисел на законодавчому рівні, він може дати загалом майже мільярд доларів для бюджету на рік", – розповів Фірсов.

Читайте також: Волинські прикордонники затримали контрабандистку із бурштином (фото)

Тому, на його думку, постає риторичне питання: чи не той мільярд доларів  потрібен Україні, який зараз вона випрошує з протягнутою рукою у МВФ?

"Тому, коли офіційно говорять про якісь державні кошти, офіційні дотації, бюджет, то варто зрозуміти, що існує ще тіньова частина, про яку влада знає.  До речі, Нацполіція декілька тижнів тому приїхала до бурштинокопачів і близько 200 осіб зустріли їх там з палицями і камінням та побили. Але, якщо хтось думав, що поліція приїхала туди наводити лад, то ви дуже помилились. Тому що вони приїхали туди, щоб банально "обілетитись" і забрати корупційну ренту. Бо, власне, так і працює корупційна вертикаль", – наголосив він.

Нагадаємо, 18 жовтня поблизу села Кухітська Воля Зарічненського району, під час патрулювання працівників поліції у місцях незаконного видобутку бурштину, їх службовий автотранспорт заблокувала група невідомих у кількості приблизно 200 чоловік. Зловмисники були у балаклавах, поводили себе зухвало та агресивно. Вони шарпали поліцейських, кидали камінням та пошкодили палицями три службових автомобілі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter