У Києві на Співочому полі 27 серпня відбувся всеукраїнський з'їзд політичної партії "За майбутнє", на якому політична сила оголосила про участь у місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня. Спікерами, зокрема, були: лідер партії "За майбутнє", народний депутат Ігор Палиця, співголова групи "За майбутнє" Тарас Батенко, народний депутат Іван Чайковський, відомий кардіохірург Борис Тодуров, депутат Київської міської ради Сергій Гусовський та лідер гурту "ВВ" Олег Скрипка.

Читайте також: Стало відомо, хто балотуватиметься в мери Луцька від партії "За майбутнє"

Лідер політсили Ігор Палиця назвав головний принцип партії "За майбутнє", озвучив основні проблеми України, говорив про відтік кадрів з України, війну на Донбасі та Мінські угоди, а також про неготовність шкіл напередодні початку навчального року до роботи в умовах пандемії коронавірусу, передає ТСН.

Ігор Палиця заявив, що у політичній партії "За майбутнє" виступають за державний економічним прагматизм. "Основні засади нашої партії всередині країни – це економічний прагматизм. Ми багато сперечались з приводу цього питання: економічний патріотизм, економічний протекціонізм. Як правильно сказати? І ми зрозуміли – тільки прагматизм. Наша партія після перемоги буде захищати кожного українця, який в цій країні хоче займатись бізнесом – починаючи від малого підприємця, закінчуючи середніми підприємцями і великими підприємствами. Тільки прагматизм зі сторони держави, захищаючи цих людей, захищаючи їх бізнес, може створити в цій державі робочі місця і дати поштовх розвитку", – зазначив він.

На думку Ігоря Палиці, основна проблема України – це порожні бюджети. "Порожні бюджети – немає робочих місць. Немає робочих місць і високі податки. Тому наше завдання – економічний прагматизм і зниження податків для економіки України. Ми повинні стати конкурентоспроможними для світової економіки. Це для нас завдання номер один", – констатував політик. 

Ще однією проблемою політик називає відтік кадрів із України, до якого, на його думку, призвів безвізовий режим з країнами ЄС. "Нарешті ми зробимо, щоб українців, які виїхали за кордон – 4, 5 чи 7 мільйонів – повернулись сюди. Тому що безвіз – це гарно, але ми втратили найсильніші кадри, які в нас були, які поїхали працювати на інших людей, на інші країни – створювати ВВП скрізь, тільки не в Україні. І ми знаємо, що для цього робити, – і ми зробимо це обов'язково", – зазначив політик. 

Недофінансування шкіл і неготовність до роботи в карантинних умовах. "У нас з вами через пару днів 1 вересня, а школи в Україні не готові працювати в ситуації з епідемією. Школи України ніхто не профінансував, щоб вони закупили засоби для того, щоб вберегти здоров'я дітей і вчителів, тому що знову це скинули на місцеві бюджети", – каже нардеп. 

Лідер партії "За майбутнє" Ігор Палиця приділив також увагу і питанню Донбасу та заявив, що потрібно вимагати припинення базування зовнішньої політики на базі Мінських угод, які "були підписані кулуарно і не в користь України". "Ми будемо вимагати припинення кулуарного спілкування в Мінську. Ми будемо вимагати припинення базування нашої зовнішньої політики на базі Мінських угод, які були підписані кулуарно і не в користь України. Ми будемо вимагати перенесення цього питання у парламенту – і відкрито у парламенті напрацювати чотири, п'ять, шість – я не знаю, скільки фахівців будуть над цим працювати – варіантів виходу з цієї кризи", – зазначив Ігор Палиця.

Окрім цього, політик наголосив, що на загальноукраїнському референдумі українці мають ухвалити рішення, що робити з Донбасом. 

На з'їзді також було приділено увагу і медицині, про її стан говорив відомий кардіохірург Борис Тодуров. Він розкритикував попередню владу за зачистку державної медицини "під міжнародні медичні корпорації". "І сьогоднішні міністри, і сьогоднішній уряд докладають якісь зусилля, щоб з цієї ситуації критичної вилізти. Але ті закони, які були ухвалені, не дозволяють зробити хоч крок у бік. Залишається 3% в бюджеті країни на медицину. За європейською статистикою, якщо на медицину витрачається менше 7,5% з бюджету країни, то ця медицина вмирає. У нас сьогодні не більше 3%, так що ми практично приречені", – заявив кардіохірург. 

Тодуров також звернувся до членів партії "За майбутнє" з проханням підтримати медичну освіту. "Коли мене запросили виступити перед таким поважним зібранням, я сказав: я не член партії, ніколи не був партійним. Але потім подумав: у мене є можливість виступити перед людьми, які завтра, через півтора місяця стануть мерами, головами адміністрацій, можливо, майбутніми міністрами, депутатами Верховної Ради. Я зустрів тут дуже багато шанованих людей, які мені симпатичні, з якими я багато років спілкуюся. Розумію, що ваша назва "За майбутнє" виправдана сьогодні. Вона мені дуже імпонує. Мені сьогодні дуже імпонує підхід, який висловив у своїй промові лідер партії. І хоч я не буду ніколи членом партії, але я прийшов підтримати всіх вас і розповісти про ту ситуацію, в якій ми всі опинилися. Коли ви станете чиновниками високого рівня, районних, міських адміністрацій, республіканських, будь ласка, пам'ятайте про те, що медицина і освіта – це два фактори, які в це майбутнє нас приведуть. Без освіти і медицини не існує держави. Так, є ще економіка, є ще багато інших чинників. Але коли у Амосова Миколи Михайловича, мого вчителя, запитали, яку країну можна вважати розвиненою ... Це було ще в 1990-і роки. Він сказав: "Ту країну, в якій робиться пересадка серця". Це означає, що в цій країні і юристи, і медики, і наукові співробітники на належному рівні. Без освіти ми приречені. Без медичної освіти теж. Я вас всіх прошу: коли ви станете великими чиновниками, підтримайте свої лікарні. У нас є 15 областей, в яких є медичні університети, які вимагають вашої підтримки. У нас є кілька академій післядипломної освіти, які сьогодні посилено банкрутують – і практично вони на межі виживання. Ось таке моє просте прохання: підтримати освіту, в тому числі і медичне, і підтримати ті ще клінік, що існують – і морально, і матеріально, і організаційно, щоб не дати нашим клінікам померти і щоб у нас дійсно було з вами майбутнє ", – констатував Борис Тодуров.

Питання культури підняв відомий співак, лідер гурту "ВВ" Олег Скрипка, який прийшов підтримати партію "За майбутнє". Він переконаний, що створення класного українського творчого культурного простору стане запорукою політичного і економічного процвітання країни. "Для того, щоб зварити класний борщ, треба вибрати класні продукти. Ми в борщ не кладемо якісь гнилі буряки і якусь зіпсовану картоплю. Треба покласти класні продукти — тоді буде класний борщ. Якщо ми будемо створювати класний український творчий культурний простір, ми в майбутньому будемо мати класну культуру. І ця культура дасть зерно і політичне, і економічне, і зерно процвітання – і буде все у нас гаразд. Але це треба дивитись у корінь, що відбувається", – сказав музикант. 

Читайте також: "Наша партія буде захищати кожного українця", – Ігор Палиця про відстоювання інтересів бізнесу

На з'їзді також було ухвалено рішення, що партія "За майбутнє" йтиме на місцеві вибори разом з "Аграрною партією". Керівником виборчого штабу призначено народного депутата минулого скликання Ярослава Москаленка. Кандидатом на посаду міського голови Києва партія висуватиме Сергія Гусовського. "Я переконаний, що будемо брати участь в другому турі і подивимось – чи Віталій Кличко, чи Сергій Гусовський", – сказав Ігор Палиця.

Також лідер політсили заявив, що партія висуватиме кандидатів в мери Рівного, Полтави, Луцька, Запоріжжя та Білої Церкви. В Одесі, зокрема, кандидатом від партії на посаду міського голови буде лікар Сергій Калінчук. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook