Новий штам коронавірусу «дельта», який в Україну привезли з РФ, є ще більш небезпечним, ніж попередній «британський». 

Читайте також: В усіх пунктах пропуску на Волині почали робити експрес-тести на коронавірус

Про це у коментарі ІА «Конкурент» розповіла завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Волинського обласного центру контролю профілактики хвороб МОЗ Ірина Єнжиєвська

За її словами, вірус вражає переважно молодь. Ним можна повторно заразитися, навіть якщо ви раніше хворіли іншими штамами коронавірусу. Перебіг у більшості випадків важкий. 

Наразі в Україні зафіксовано два випадки зараження новим штамом «дельта». Зараз хворі знаходяться під постійним наглядом. Інфіковані прибули із РФ. 

ВООЗ визнала індійський дельта-штам домінантним у світі, оскільки він контагіозніший в 1,6 разів, ніж альфа-штам, той, який ми раніше називали «британським». Дельта-штам – це мутація коронавірусу, яка вперше була виявлена в Індії у квітні 2021 року. Цей варіант вірусу легше від усіх штамів поширюється через мутації, які дозволяють йому вражати організм людини. На сьогодні вже варіант «дельта» виявили близько в 100 країнах світу. Але найбільшого поширення він набув у Індії, Російській Федерації, Португалії та Великій Британії. 

Симптоми захворювання цим штамом схожі до основних при коронавірусній інфекції: головний біль, біль в горлі, нежить та лихоманка. Кашель зустрічається рідше. Втрата нюху та смаку не входить до основних симптомів, і тому люди помилково думають, що підхопили застуду. Також для цього вірусу характерний тяжкий перебіг з ураженням не тільки органів дихання, але і шлунково-кишкового тракту і нирок. У пацієнтів спостерігається важка інтоксикація. 

Читайте також: В Україні змінили правила в'їзду через коронавірус «Дельта»

До зараження цим штамом коронавірусу більше схильна молодь. Потреба в госпіталізації виникає вдвічі частіше, ніж при інфікуванні звичайним штамом коронавірусу. Цей вид вірусу відрізняється своєю агресією. Якщо при попередній формі вірусу одна людина могла заразити одну-дві особи, то при цьому вірусі інфікуватися можуть від 6 до 8 осіб. Також відмічається висока можливість повторного зараження для осіб, які раніше перехворіли іншими штамами коронавірусу. 

Експерти вважають, що штам «дельта» не несе великих ризиків для людей, які пройшли повний курс вакцинації. 

Європейський центр профілактики та контролю захворювань вважає, що до кінця серпня на штам дельта може припадати до 90% усіх випадків COVID-19. За даними НАН України, в Україні епідемічний процес може мати важчі наслідки, ніж в Європі, через низький рівень вакцинації та велику кількість міграції населення з РФ. У даному випадку хвиля може прийти зі східних областей України на захід раніше осені. 

Чи є випадки зараження на Волині, медик говорити не береться. 

«В Україні зареєстровано лише два, але ми не можемо говорити, що їх немає. Тяжких форм у нас наразі немає... Розумієте, для того, щоб встановити, чи це штам «дельта», треба провести секвенування вірусу. Звичайно, таке проводиться людям, які мають дуже важкий перебіг. Наразі у Волинській області таких хворих у нас немає», – каже Ірина Єнжиєвська.

Для зменшення ризику поширення штаму «дельта» в Україні на засіданні уряду вже впроваджена низка заходів. Відомо, що громадянам України, які прибули з Індії, Великої Британії і Північної Ірландії, Російської Федерації чи Португалії, і перебували на території цих країн не менше семи днів, заборонено перетин державного кордону України без негативного результату експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу, який проводиться безпосередньо в пунктах пропуску. Список країн ще буде переглядатися та оновлюватись залежно від епідемічної ситуації. На сьогодні працівники Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб здійснюють тестування на пунктах пропуску «Устилуг», «Ягодин», «Доманове» та «Дольськ». Вже протестували близько 70 осіб. "Позитивних" серед них не виявлено. 

До слова, у разі відмови від тестування прикордонник відмовляє такій особі в перетині державного кордону. 

Медик наголошує, що найкращий спосіб захистити себе – це вакцинація. Зараз питання ефективності вакцинації проти нового штаму коронавірусу вивчається, але вважається, що люди, які пройшли повний курс вакцинації, або захищені, або легше переносять зараження цим вірусом. 

«Ми не можемо казати, що вакцина повністю виключає зараження, проте, вона виключає летальні випадки і тяжкий перебіг даного захворювання», – підсумовує Ірина Єнжиєвська. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook