Верховна Рада на позачерговому засіданні звільнила Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Читайте також: Президент призначив суддів у Луцьку та на Волині

За проголосувало 286 депутатів, пише Новое время.

Глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від Слуги народу Данило Гетманцев подякував Смолію за низьку інфляцію і облікову ставку, стабільність банківської системи, валютну лібералізацію і зростання золотовалютних резервів. Він додав, що "в діяльності НБУ були і деякі прорахунки, помилки". До них Гетманцев відніс "відсутність дешевих кредитів і знекровлення економіки, яка так потребує дешевого кредитування", а також зміцнення гривні в другій половині 2019 року, від якого постраждав бюджет і експортери. Голова комітету також нагадав про дефіцит готівкової валюти, який виник в березні цього року.

Голова НБУ в своєму виступі підкреслив, що на центробанк здійснюється "систематичний політичний тиск з метою прийняття рішень, які не є економічно обгрунтованими, фокусуються на короткострокових простих перемогах і можуть дорого коштувати українській економіці в більш тривалій перспективі".

Читайте також: Зеленський закликав готуватися до другої хвилі епідемії COVID-19 в Україні

В середу, 1 липня, Яків Смолій, який очолював НБУ з березня 2018 року, повідомив, що написав і подав президенту України Володимиру Зеленському заяву про звільнення. Він заявив, що протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск.

В Офісі президента у відповідь заявили, що НБУ разом з урядом повинні продовжувати проводити зважену монетарну і фіскальну політики. Там також закликали позбавити політичного забарвлення дискусії щодо відставки голови Нацбанку. 2 липня Зеленський вніс до Ради проєкт постанови про звільнення Смолія.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook