Депутати Волинської обласної ради заявили про дерибан земель.

Читайте також: Як у громаді на Волині зі скандалом "ділили" землю: пояснення сільського голови

Про це йшлося у ході розгляду питання "Різне" на засіданні постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин, йдеться на сайті Волинської обласної ради.

Депутат Тарас Щерблюк, розповів, що до нього, як до депутата облради, днями звернулась громадянка села Печихвости, що на Горохівщині Зоряна Ворончук про те, що Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області їй, місцевій мешканці, було відмовлено у розробці технічної документації на земельну ділянку, тим часом керівник цієї структури Володимир Боярчук підписує накази про надання земельних ділянок, які розташовуються на людських городах – мешканцям інших областей України.

"Мені стало відомо, що посадовими особами Держгеокадастру у Горохівському районі підготовлені в терміновому порядку викопіювання та обґрунтування для подальшої передачі жителям Київської , Житомирської , Черкаської областей та Автономної республіки Крим 167 ділянок по  2 га під ОСГ. Дані земельні ділянки знаходяться на території Горохівської, Берестечківської, Городищенської ОТГ , заяви на їх отримання знаходяться в ГУ Держгеокадастру в області", – наголосив він.
Депутат Ігор Волошенюк озвучив ще ряд схожих випадків із яким і до нього мало не щодня звертаються люди, які проживають на території колишнього Горохівського району.

Депутат Іван Смітюх поділяє думку колег, він назвав такі діяння керівництва ГУ Держгеокадастру в області – злочинними.

"Я свого часу на посаді голови РДА підписав близько 400–сот заяв про виділення земельних ділянок, були і вчителі і працівники соціальної сфери, але я мене дивує, як можна віддавати волинську землю у руки людей, які тут навіть не проживають?  Вочевидь це робиться під ринок землі. Завтра він своїх 2 га з Києва продасть на Волині і поїде з жменькою грошей звідси, і все, це вся його фунція. Зрозуміло, що немісцеві люди не мають наміру тут жити, створювати робочі місця" – обурюється він.
Обранці Тарас Щерюлюк та Ігор Волошенюк розповіли, що наприкінці грудня минулого року вони разом із представниками Асоціації фермерів Волині, учасниками АТО та місцевими мешканцями двічі приходили за роз'ясненнями до в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в області Володимира Боярчука. Бльше того, із проханням втрутитись та припинити "дерибан" волинської землі, вони із офіційними листами звертались до Міністра АПК України Романа Лещенка, до керівництва області та у відповідні правоохоронні органи, однак, "віз і нині там", кажуть депутати.  

Читайте також: "Жінку в інтернат, ділянку − в приватні руки": як у Луцькому районі "дерибанять" землі (відео)

"Всі земельні ділянки, що знаходяться за межами населених пунктів необхідно в найкоротші терміни передати у власність громад, адже дохід від передачі в оренду цих ділянок є одним з основних видів доходу до бюджету громад", – зауважує Тарас Щерблюк.

"Земельними ділянками не забезпечена у повній мірі соціальна сфера на місцях та учасники АТО, які захищали нашу державу. Основна частина земель, що не передані територіальним громадам, знаходиться під людськими городами, сіножатями та пасовищами. А відтак, наше завдання – не допустити передачі земельних ділянок жителям інших областей і не надавати земельні ділянки без погодження сесії ОТГ ", – додає Ігор Волошенюк.

В результаті обговорення депутати вирішили звернутися до голови обласної ради Григорія Недопада терміново провести розширене засідання постійної комісії обласної ради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин за участю керівників усіх фракцій Волиньради, прокурора Волинської області Віктора Тимчука, голови ОДА Юрія Погуляйка, начальника ГУ Держгеокадастру у Волинській області Володимира Боярчука та начальника ГУ Національної поліції у Волинській області Юрія Крошка – щодо надання у власність земель, які розташовані за межами населених пунктів ГУ Держгеокадастру у Волинській області. 
Депутати Тарас Щерблюк та Ігор Волошенюк мають намір озвучити цю тему й на засіданні позачергової сесії обласної ради, яка запланована на четвер 14 січня.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook