З 15 червня в Україні набуде чинності закон про пільговому розмитненню автомобілів з іноземною реєстрацією. На оформлення документів водіям дають всього 90 днів і не все встигнуть зібрати необхідні дані.

Читайте також: «Євробляхерам» розповіли, чи будуть їх штрафувати митники після інформації від страхової в разі ДТП

Як розповіли в «Дорожньому адвокаті», багато власників «євроблях» можуть зіткнутися з серйозною проблемою.

Власники «євроблях» змінюються регулярно

Більшість автомобілів з іноземною реєстрацією були перепродані кілька разів. І ці угоди оформлялися як в Україні, так і за її межами. В основному машини передавали новому власнику за розпискою, довіреності або техпаспорту. Є машини, які знаходяться в Україні від 2 до 5 років, але при цьому кількість господарів у них змінилося неодноразово.

Буває так, що кінцевий власник автомобіля, який готовий оформити розмитнення автомобіля, не знає справжніх власників транспортного засобу й у нього немає інформації про осіб, які ввезли машину в Україну.

Оштрафувати можуть тільки того, хто ввіз авто

Згідно із законом до відповідальності за порушення митних правил за ст. 470 і ст. 481 Митного кодексу можуть до штрафів залучити особисто того, хто здійснив ввезення транспортного засобу на територію України, а не того, хто ним володіє на цей момент. Йдеться про штраф у розмірі до 170 тисяч гривень або конфіскацію автомобіля. Яке саме покарання потрібно застосувати – вирішує суд.

На автомобілі вже були виписані протоколи про порушення і суди по них прийняли рішення – штраф або конфіскація. Однак не всі реальні власники машин знають про винесені рішення, та й не всіх вони цікавлять, оскільки кошти за продаж авто або за послугу ввезення вони вже отримали.

Власники «євроблях» сильно ризикують

Нинішні власники таких машин про штрафи й суди поняття не мають, оскільки закон не зобов'язаний їх інформувати. Але після вступу закону про пільгове розмитнення всі ці проблеми можуть спливти, бо при оформленні документів почнуться проблеми з конфіскацією.

Читайте також: Начальник відділу Держприкордонслужби на Волині за гроші «допомагав» завозити євробляхи в Україну (відео)

За фактом, як пояснюють юристи, розмитнити транспортний засіб буде неможливо, через те, що він вже належить державі. Машину можуть конфіскувати на митниці, куди нинішній власник приїде для переоформлення документів.

Якщо є постанова суду про конфіскацію, то її можуть забрати й пізніше – це зробить виконавча служба. Найнеприємніше в цій ситуації – нинішній власник машини не зможе навіть оскаржити рішення суду, це може зробити тільки та людина, яка особисто ввіз автомобіль в Україну.

Будьте обережні при покупці автомобіля

Власники «євроблях» від безвиході можуть спробувати продати таку машину. Таким чином вони переведуть проблеми з автомобілем на нового власника, у якого була мета купити транспортний засіб дешевше.

Такі машини почнуть з'являтися на авторинках і на сайтах продажу авто. Щоб не потрапити в неприємну ситуацію – уважно вивчіть всі документи та постарайтеся перевірити, чи немає рішень суду про штрафи та конфіскацію.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook