Як відомо, нещодавно Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт щодо розмитнення "євроблях".

Читайте також: Розмитнення "євроблях" за новими правилами: у законі виявлені нові проблеми

Утім, старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Володимир Дубровський в коментарі Укрінформу дав свою оцінку цьому документу, який може стати проблемою для багатьох українців.

"Проблему самих "євробляхерів" він (законопроєкт №4643-д – прим.) може вирішити, однак, з іншого боку, зовсім не вирішується проблема акцизного податку на авто, скасування якого зробило б уживані автівки дешевшими та доступнішими для українців", – зазначив Дубровський. 

За його словами, ухвалення Верховною Радою цього законопроєкту в першому читанні – це своєрідний "хабар" власникам автівок на єврономерах, які вимагають від влади доступного розмитнення та скасування акцизного податку на авто.

Читайте також: Шахраї масово почали "розводити" на гроші "євробляхерів": що відомо

"Я сподіваюсь, що до другого читання цей законопроєкт не дійде або буде суттєво змінений. Це не має бути рішення тільки для "євробляхерів", треба вирішувати проблему з акцизом. Тому вочевидь мета тих, хто запропонував цей проєкт, – це нейтралізувати "євробляхерів", дати їм, так би мовити, хабаря, аби з їхнього боку не було тиску щодо скасування акцизу". 

Він також нагадав, що, згідно з цим документом, вартість розмитнення не залежатиме від ціни авто, і таким чином перевагу отримають ті, хто завезли нові авто преміум класу під виглядом вживаних автівок на єврономерах.

"Це дуже вигідно для тих, хто завозив під євробляхами нові дорогі автівки", – наголосив експерт. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook