Сезон кавунів стартував, тому у магазинах можна спокійно придбати улюблений смаколик. Однак чимало хто переймається через нітрати у кавунах, які шкодять здоров'ю.
Читайте також: Ми все робили не так: лікарі розповіли, як правильно мити фрукти та овочі
На офіційній сторінці МОЗ у Фейсбуці приділили увагу актуальній влітку темі нітратів у кавунах. Саме через вміст нітратів люди часто відмовляються від цієї ягоди. І це не дивно, адже чимало хто вважає, що воно є синонімом отрути та часто асоціюється саме з кавунами.
«Втім, тут є два але: нітрати – це далеко не завжди отрута, вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі. Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму», – пояснюють фахівці.
Важливо: у більшості здорових людей проблем з нітратами не буде, адже у допустимій нормі вони взагалі не шкодять. Дозволена денна доза нітратів 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг.
Якщо ж вживати більше, то нітрати починають концентруватись та перетворюватись у нітрити, які справді завдають шкоди. Тому відмова від кавунів є несправедливою.
Чому корисні кавуни:
Вони містять 19 вітамінів та 11 мінералів
У складі є лікопен, який має потужні антиоксидантні, онкопротекторні та протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену
Читайте також: Дієта за знаком зодіаку: як схуднути швидко і без проблем
У кавунах утворюється закис азоту NO – речовина, яка регулює тонус судин та гладеньких м’язів, бере участь в розширенні судин та зниженні артеріального тиску, позитивно впливає на імунну відповідь та швидкість передачі нервового імпульсу
Кавун – швидкі вуглеводи, антиоксиданти й амінокислоти. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів.
Регулярне вживання кавуна корисне людям з атеросклерозом, жінкам у період менопаузи та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією.
Антиоксиданти у кавунах корисні для здоров’я шкіри та сітківки очей
Чому не варто зловживати кавуном:
Бактеріальні збудники можуть спричинити отруєння кавунами. Тому краще не брати надрізані чи надбиті кавуни і не забувати про гігієну рук
Людям з гіперкаліємією, (надлишком калію в крові) варто не переїдати кавунів
Цукру у кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті має близько 60 грамів цукру. Тому краще не зловживати та поєднувати кавуни з іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це дозволить зробити підйом глюкози в крові не таким різким
«І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди – це важлива частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні – абсолютно не потрібно»,– наголошують у МОЗ.
Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook
Коментарі
коментарів немає