Рак – одна з п’яти головних причин смертності в Україні. На жаль, найчастіше люди помирають від онкохвороб саме через те, що їх запізно діагностують. Тож раннє виялення раку – насправді запорука одужання і продовження нормального життя.

Читайте також: З 1 жовтня діабетикам видаватимуть інсулін безкоштовно

Благодійний фонд «СТОПРАК» підготував інформацію для волинян про те, які обстеження задля раннього виявлення раку доступні на безоплатній основі, йдеться на ВолиньPost.

Зокрема, інформують, що Програмою медичних гарантій в Україні визначені 6 інструментальних досліджень для виявлення таких захворювань – мамографія (обстеження молочних залоз), гістероскопія (обстеження порожнини матки і цервікального каналу ), езофагогастродуоденоскопія (обстеження стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки), колоноскопія (обстеження прямої кишки, товстої кишки та термінального відділу тонкої кишки), цистоскопія (обстеження уретри, сечового міхура і вічок сечоводі) та бронхоскопія (обстеження дихальних шляхів).

Додають, що мамографію безплатно можуть зробити жінки у віці від 40 років, колоноскопію – люди, яким теж 40 і більше, цистоскопію, бронхоскопію, гістероскопію і езофагогастродуоденоскопію – люди у віці 50 і більше років.
Лікар, зважаючи на вік пацієнта, чинники ризику, спадковість може спрямувати його на таке дослідження.

У Благодійному фонді «СТОПРАК» також наголошують, що для того, аби скористатися безплатними послугами, у пацієнта повинна бути підписана декларація з сімейним лікарем. Отримати послуги можна тільки за направленням в установі, у якої є контракт з Нацслужбою здоров'я.

У благодійній організації закликають волинян не нехтувати можливістю безплатних обстежень, а також періодично відвідувати лікарів для профілактичних оглядів.

Читайте також: Яніна Соколова написала щемливого листа доньці, якої нема, і може ніколи не буде

Детальніше про те, як пройти безплатне обстеження, – у інфографіці Благодійного фонду «СТОПРАК» тут.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook