Кабінет міністрів планує монетизувати пільги на проїзд для українців в громадському транспорті. Така ініціатива зможе зрівняти права мешканців великих міст та невеликих насерених пунктів, переконані урядовці. 

Читайте також: На Волині відновлюють рух приміського поїзда

Детальніше про монетизацію поїздок – у сюжеті Сніданку з 1+1

Уряд пропонує щомісячно виплачувати гроші пільговикам для проїзду в громадському транспорті. У Міністерстві соцполітики кажуть, що планують виплачувати кошти або зараховувати безплатні поїздки на картку. Це має допомогти всім учасникам перевезення, переконані в міністерстві. Адже перевізники одразу отримуватимуть гроші за пільговиків, а пасажирам більше не доведеться доводити своє право не безоплатний проїзд. 

Монетизувати чи залишити усе як є, вирішуватиме влада на місцях. Вона ж і визначатиме суму або кількість поїздок, які будуть нараховуватись пільговикам. Проте мінімальну норму планують встановити в діапазоні 25-30 поїздок протягом місяця. За решту пільговикам доведеться платити зі своєї кишені. 

Слід зауважити, що в кожному місті своя система компенсації пільгового проїзду і гроші виділяють із міських бюджетів. Монетизацію пільг місцева влада підтримує, в першу чергу, якщо держава долучиться до компенсації проїзду. «Ми вітаємо будь-яку розумну ініціативу зі сторони уряду, наприклад. Бо коли пільга є, а грошей на неї нема, то це обманювання і пенсіонерів, і міст. Ми, наприклад, ті кошти десь знаходим. Тобто забираємо десь гроші з ремонту доріг чи з ремонту мереж. Даємо ці кошти і компенсуємо проїзд для пенсіонерів», – каже міський голова Львова Андрій Садовий.

Читайте також: Кабмін хоче скасувати пільговий проїзд у громадському транспорті

Загалом, уряд вже не вперше намагається запровадити монетизацію пільг на проїзд у громадському транспорті. Таку ініціативу просували ще у 2018 році, але система так і не запрацювала. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook