В Україні триває кампанія з вакцинації українців проти коронавірусу. Щоправда щеплення не поширюються на дитяче населення.

Читайте також: Повідомили, чи можна вакцинуватися діабетикам, алергикам і мамам, які годують

Чому не щеплюють дітей проти COVID-19 і чи потрібна вакцинація дітям ТСН.ua розповіла дитяча інфекціоністка з Кривого Рогу з 40-річним стажем Світлана Куніцина.

Зараз в Україні фіксують зростання випадків коронавірусної інфекції серед населення. Зросла також кількість інфікованих дітей, зокрема у них фіксують важкі форми COVID-19. Світлана Куніцина говорить, що без вакцинації зупинити пандемію коронавірусу у світі і в Україні складно і майже неможливо.

«Рік тому ми, фахівці-педіатри, раділи, що діти практично не хворіють, або ж переносять захворювання у легкій формі, чи абсолютно безсимптомно. Зараз ми бачимо, що у дітей з’являються більш складні форми, підвищився ризик зараження, стала більша розповсюджуваність захворювання, з’являються більш складні форми, тому що вірус мутує, вiн став більш заразним і більш агресивним, і ми розуміємо, що з дітьми щось треба вирішувати у плані вакцинації», – говорить Світлана Куніцина.

Вона розповідає, що на початку пандемії медики вважали, що дітей немає сенсу вакцинувати, оскільки вони практично не хворіють чи хворіють безсимптомно. Утім діти є джерелом поширення цієї інфекції. Відомо, що найбільшими розповсюджувачами вірусу є люди, які хворіють безсимптомно. Вони не у повній мірі дотримуються усіх протиепідемічних заходів, тому що не знають, що хворі, а отже можуть заражати оточуючих.

«Фахівці вважали – якщо діти не хворіють, або хворіють легко чи переносять захворювання безсимптомно, а доросле населення з їхнього оточення отримає щеплення і відповідно імунітет, то діти не зможуть заразити своє оточення, оскільки дорослі будуть вакциновані і захищені. На момент розробки вакцини, як я розумію, поставало питання, що діти не потребують вакцинації з двох причин: перша – вони практично не хворіють, а якщо і хворіють, то неважко, і друга – якщо доросле населення отримає щеплення, то діти не зможуть заражати своє доросле оточення. Зараз ви бачите, як змінилася ситуація. З’явилися нові штами, здатні більше заражати населення, в тому числі і дітей», – говорить інфекціоністка.

Чи є вакцина проти COVID-19 для дітей

Світлана Куніцина говорить, що нові штами зараз можуть викликати у дітей важкі форми і більш агресивний перебіг. Зокрема синдром токсичного шоку і мультисимптомну запальну відповідь. Особливо це стосується дітей, які мають супутню патологію. Це і вроджені вади серця, і бронхіальна астма, алергічні захворювання тощо.

«Постає питання про ймовірну вакцинацію дитячого населення. Що ми маємо станом на зараз? Жодна з тих вакцин, які розроблені у світі, які пройшли клінічні випробування і активно зараз використовуються і ті, які ще на стані клінічних випробувань, не розрахована на дитяче населення. Всі наявні вакцини під час клінічних випробувань випробовувалися на дорослому населенні. Якщо клінічні випробування не проводилися на дітях, то у нас немає підстав дозволяти використання на дітях тих вакцин, які випробовувалися на дорослих», – пояснює лікарка.

Світлана Куніцина зауважує, що зараз у світі ведуться розмови навколо створення вакцини проти коронавірусу для дітей. Світова педіатрична спільнота налаштована на те, щоб якомога швидше почалися усі ці заходи, оскільки спільнота вважає, що дітей все ж таки потрібно вакцинувати.

«Питання доволі етичне, як включити дітей у клінічні випробування. Важливо мати розуміння стосовно ефективності вакцини, її здатності виробити імунітет та її безпеки, чи не викликає вона побічні явища. Розглядається можливість отримання дозволу випробування вакцини на підлітках, потім на дітях від 12 років. Як тільки будуть проведені клінічні випробування і на рівні ВОЗ отриманий допуск і дозвіл на введення тієї чи іншої вакцини дітям, тоді можливо буде проведено вакцинацію дитячого населення», – говорить Світлана Куніцина.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook